Valós veszély az ázsiai vendégmunkások áradata

Várhatóan augusztus végére konkrét számokat közölnek a Magyarországon egyszerre alkalmazható vendégmunkások számáról – tudta meg a Napi.hu.

2023. augusztus 16., 11:12

Szerző:

A kormány tisztában van annak a veszélyével, hogy egyes hazánkban működő cégek harmadik országból érkező vendégmunkásokra cserélhetik le a magyar munkavállalókat.

Ugyanakkor mégis olyan rugalmas szabályokat próbálnak megalkotni, amelyek révén biztosíthatóak a nagy ipari beruházások.

Júliusban kezdődtek meg az egyeztetések a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban (GFM) az úgynevezett vendégmunkás törvény végrehajtásáról. Ahogy arról a Napi.hu értesült, a tárgyalások konstruktív mederben zajlanak, a kormányzat rugalmas szabályozást akar megalkotni, ugyanis a gazdaság különböző szektoraiban olyan komoly létszámigénnyel számolnak, amire nem lehet a hazai forrásokkal felkészülni.

Most arra keresik a választ, hogyan lehet jogszabályi környezetbe foglalni a hirtelen fellépő munkaerőigény minél gyorsabban történő kielégítését, ugyanis az időszakos munkaerő kereslettel nehéz előre számolni jogalkotói szinten.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Paul Bradbury / CAIA IMAGE / AFP)