Vendégmunkások költöztek be egy Kádár-kockába – kitört a frász Sárándon

A kétezer lakosú Sárándon vélhetően legalább húsz kínai vendégmunkás költöztött be egy házba. A polgármester szerint illegálisan építkezhetnek a vendégmunkások, de nem tudja pontosan mi történik a településén. Rendőrt már hívtak, de a csütörtöki testületi ülésen mégsem volt téma.

2023. július 28., 13:47

Szerző:

Sáránd egy kicsit több, mint kétezer lakosú község, amely öt kilométerre fekszik a Debrecen Déli Gazdasági Övezetében épülő CATL kínai akkumulátorgyártól. A helyiek egy része pedig úgy érzi, hogy a beruházás most közvetett módon veszélyezteti eddigi életkörülményeiket, mert egy Kádár-kockába kínai vendégmunlások költöztek be sokan. A helyiek attól tartanak, minden eladó ingatlannal ugyanez fog történni. A község polgármestere szerint nem egyszerűen arról van szó, hogy vendégmunkások beköltöztek egy munkásszállóba – ilyet egyébként Sárándon nem is lehetne építeni –, hanem feltételezhetően (pedig mindennap elmegy az ingatlan előtt) illegális építkezés zajlik – írja a Szabad Európa.

„Ezt ráadásul olyan felfordulás és szeméthegy kíséri (közterületen is), amit nem tűrnek el” – nyilatkozta a lapnak a Dézsi András. A polgármester hangsúlyozta: csak azt várják el, amit a magyar nemzetiségű lakosaiktól is: „tartsák be a szabályokat”. Dézsi szerint biztos, hogy vannak problémák az ingatlanon zajló folyamatokkal kapcsolatban, ugyanis a tulajdoni lapján még nem szerepel az új tulajdonos, tehát nem is építkezhetnének.

„Én azt gondolom, minden, ami ott történik, illegálisan történik”

– jelentette ki. Dézsi András nem tudja, hol dolgoznak a kínaiak, ugyanis a tulajdonos nem válaszol az önkormányzat leveleire, a vendégmunkásokkal pedig egyáltalán nem tudnak kapcsolatot teremteni, mivel csak kínaiul beszélnek.

A Szabad Európának nyilatkozó lakos elmondta, hogy szerinte

legalább húszan laknak a ominózus Kádár-kockában és két mikrobusszal hordják őket Debrecen felé – meggyőződése szerint a CATL építkezésére.

Reggel 6 óra 15 perc körül viszik, este 20 óra után hozzák őket, és egész napos jelentétük zajjal és mocsokkal jár, mivel építkeznek is az ingatlan területén. A szembe szomszéd úgy nyilatkozott a lapnak, hogy már nem tud nyitott ablaknál aludni, mivel beszűrődik a kínai munkások beszélgetése.

A helyi boltosnak nincs problémája a vendégmunkásokkal, egy alkalommal valaki már rendőrt hívott is rájuk. A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság a SZER megkeresésére azt válaszolta: „2023. június 24-én 17 óra 42 perckor arról érkezett állampolgári bejelentés, hogy Sárándon, a Petőfi Sándor utcában négy gyanús külföldi személyt láttak. A megadott helyre kiérkező rendőrök sem szabálysértést, sem bűncselekményt nem tapasztaltak, rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem merült fel.”

„A település jövőjét és a magyar jövőt meg kell védeni” – összegezte álláspontját a Sáránd polgármestere, aki szerint  az akkumulátorgyár szomszédságában lévő Mikepércsen még rosszabb a helyzet. Sáránd csütörtökön is tartott nyílt ülést a helyi Házasságkötő teremben, a meghívó alapján nem volt téma a kínai vendégmunkások jelenléte és építkezése sem. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Wikipédia.)