Sötét jóslattal állt elő az eurózóna jövőjéről Matolcsy György jegybankelnök

Matolcsy György szerint az EU és az eurozóna mind az öt, eddig jelentősebbnek ítélt válságból gyengébben került ki.

2021. október 23., 11:45

Szerző:

A kialakulófélben lévő adósságválság valóban az eurozóna felbomlásához vezethet, idézi Matolcsy György legújabb írását az MNB a Facebook oldala. A jegybankelnök szerint az Európai Unió és az eurozóna a koronavírus-járvány előtt öt jelentősebb válságot szenvedett el: 2000 körül, 2007 és 2009 között, 2010-ben, 2011-12-ben, és a 2015-ös migrációs válság során. A jegybankelnök szerint mind az öt recesszió megcáfolta azt az Európában elterjedt, „mélyen gyökerező nézetet”, miszerint a válság erősíti az európai integrációt.

Az EU és az eurozóna mind az öt sokkból a korábbinál gyengébben került ki – jelentette ki, figyelmeztetve, hogy a 2020-as években több krízis is várható, és részben megismétlődhetnek az 1970-es évek eseményei. Minden eljövendő válságnak ugyanaz lesz az eredménye, mint a legutóbbi ötnek.
A közelgő újabb pénzügyi válság hozzájárulhat ahhoz, hogy az eurozóna két blokkra szakadjon, vagy japán mintára egyre nagyobb adósságokat halmozzon fel. Matolcsy szerint azt sem lehet kizárni, hogy a két kimenetel keveréke valósul meg.

(Kiemelt kép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest: az euró és a dollár jegyzése enyhén emelkedett, a svájci frankkal szemben viszont a forint 0,1 százalékkal erősödött.