Az emberek szerint hiábavaló a boltok kötelező akcióztatása

A Népszavának készített közvélemény-kutatás alapján a vásárlók szerint a kötelező akciók nem tudják megállítani az élelmiszerek drágulását.

2023. június 19., 11:30

Szerző:

Az emberek majdnem háromnegyede azt gondolja, hogy a kötelező akciók nem tudják megállítani az élelmiszerek drágulását – derül ki a Publicus Intézet lapunk számára készített közvélemény-kutatásából. A kereskedőket kicsit kevésbé hibáztatják már a magas árakért – írja a Népszava. A kutatás szerint még a fideszes szavazók 43 százaléka szerint sem tudja csökkenteni az inflációt a boltok akcióra kényszerítése. 

Nem tudja csökkenteni az inflációt a boltok akcióra kényszerítése: így gondolja az emberek 71 százaléka írja a lap. A Fidesz-KDNP szavazói ugyan jobban bíznak a kormány ezen előírásában, de őket is megosztja a kérdés: 45 százalékuk szerint a kötelező akciók letörik a drágulást, 43 százalékuk szerint nem. Az ellenzéki és a bizonytalan szavazók még kritikusabbak: 91, illetve 79 százalékuk az előírástól nem vár változást az árakban – derül ki a Publicus Research lapunk számára május 29. és június 2. között készített, reprezentatív felméréséből.

A nagyobb élelmiszerláncoknak bő két hete kötelező akciós áron biztosítaniuk bizonyos termékeket a vásárlók számára: a kormány június 1-jétől 20 termékkategóriára írta elő, hogy abból minimum egyet hetente váltogatva legalább 10 százalékkal olcsóbban kell adni, mint az előző 30 napban. A kötelező bolti akciókról az emberek 91 százaléka hallott is. A többség – 60 százalék – azonban úgy gondolja, hogy ez nem fog érdemi segítséget nyújtani az embereknek.

Tekintve, hogy az élelmiszerláncok már a kötelező akciók előtti hetekben, hónapokban is nagyobb – 20-50 százalékos – árengedményeket adtak bizonyos termékeknél, és azóta is „többet adunk” jelszóval igyekeznek rátromfolni az előírt akciózás mértékére. Ugyanakkor

olyan termékek is szerepelenek a kötelezően leárazott termékek között, amik sokak számára még akciósan is luxusnak számítanak.

Ilyen például a nyírfacukor, kókuszzsír, avokádó, pisztráng vagy bio mandulatej, mogyoróital. A jogszabálynak ezek is megfelelnek, hiszen a 20 termékkör egyikéből kerülnek ki, de valószínűleg nem ez jelent majd gyógyírt az inflációra, írja a Népszava. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Daniel LEAL / AFP)