Lázár János a titkos gigaprojekten is spórolna

Hiába titkosították 35 évre, a Mészáros Lőrinchez köthető autópálya-építési szerződésekhez is hozzányúlna a spórolás jegyében Lázár János, aki tavaly októberben vette át az autópálya-koncesszió felügyeletét Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől.

2023. május 8., 13:58

Szerző:

A Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóközleménye szerint a koncessziós szerződéseken is spórolni kényszerül a kormány – idézi az Index. Minderre a háború és a szankciók miatt van szükség – magyarázza a kormányközlemény. Ez pedig érintheti a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó autópálya-építést is.

„Az elhúzódó ukrán–orosz háború, valamint az elhibázott szankciós politika miatt jelentős károk érik és rendkívüli kiadások terhelik az európai és magyar gazdaságot és az államháztartást. A kormány számos más, a pénzügyi stabilizációt erősítő intézkedés keretében felülvizsgálta a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésére és fejlesztésére 2022-ben megkötött koncessziós szerződést, és a felülvizsgálat eredményeként az állami kiadások csökkentése érdekében a koncessziós szerződés módosítása mellett döntött. A cél, hogy 2023–2024-es költségvetési évek tekintetében a Magyar Állam költségvetési terhei csökkenjenek, ennek érdekében számos beruházás leállításra és átütemezésre került a háború kitörését követően” – olvasható a közleményben.

Rogán Antal kabinetminiszter az elmúlt évben jelentett be, hogy a Themis magántőkealap vezette konzorcium nyerte meg az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát a következő 35 évre.

A Themis Magántőkealapot 2017. májusában jegyezték be, az alap kezelője a Mészáros Lőrinc üzlettársaként ismert Szijj Lászlóhoz tartozó Minerva Befektetési Alapkezelő Zrt. 2022 májusában vált ismertté, hogy a Themis által vezetett konzorcium nyerte el a nemzeti autópálya-koncessziót a következő 35 évre.

(Kiemelt kép: Lázár János érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség háromnapos kihelyezett ülésére egy velencei szállodába 2018. szeptember 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

 

2024. április 21., 10:54

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon.