Árrésstop? Csak a kezdet! Még nagyobb sokk várja a kasszánál
Gyorsul az infláció, de nem biztos, hogy az árrésstop a megfelelő megoldás a szakemberek szerint.
2025 februárjában a fogyasztói árak átlagosan 5,6%-kal haladták meg az előző év azonos hónapjának értékeit, ami az infláció újbóli gyorsulását jelzi Magyarországon – számol be róla a Pénzcentrum. Különösen az alapvető élelmiszerek ára emelkedett jelentősen: az UHT tartós tej (2,8%-os zsírtartalommal) ára 58%-kal nőtt, a finomliszté 52,8%-kal, míg az őrölt kávéé 38,2%-kal emelkedett. Egy hónap alatt is komoly áremelkedések voltak: a kakaópor 13,9%-kal drágult, de a zöldpaprika ára kétszámjegyű növekedést mutatott. Az infláció megfékezése érdekében bevezeti az árrésstopot, de egyáltalán nem biztos, hogy ez a megfelelő megoldás.
Az árrésstop ezeket a termékeket érinti
A kormány március közepétől május végéig harminc alapvető élelmiszer esetében korlátozza a kiskereskedők árrését, amely nem haladhatja meg a 10%-ot.
A listán szereplő termékek között megtalálható a csirkemellfilé, csirkecomb, csirkefarhát, csirkeszárny, egész csirke, pulykamellfilé, UHT és ESL tej (1,5% és 2,8% zsírtartalommal), étolaj, margarin, sertészsír, vaj, finomliszt, rétesliszt, késői burgonya, kristálycukor, sertéscomb, sertéskaraj, sertésoldalas, sertéstarja, tojás, tejföl, trappista sajt, tehéntúró, natúr joghurt, gyümölcsjoghurt, fokhagyma és párizsi.
Bár az árréstop célja az élelmiszerárak növekedésének megfékezése, szakértők szerint az intézkedés nem feltétlenül éri el a kívánt hatást.
A kereskedők ugyanis a kieső profitot más termékek árrésének növelésével próbálhatják kompenzálni, ami további áremelkedéshez vezethet a nem szabályozott termékek esetében.
Emellett fennáll a veszélye annak is, hogy a kisebb üzletek, amelyek kevésbé tudják elviselni a profitcsökkenést, bezárásra kényszerülnek, ami csökkentheti a piaci versenyt és hosszú távon akár áremelkedést is eredményezhet.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)