Annyi hamis kéteurós van Koszovóban, hogy már inkább nem is ellenőrzik

Új szintre lépett a pénzhamisítás Koszovóban. Olyan sok a hamis két eurós, és annyira jó minőségűek a másolatok, hogy egy kávézó személyzete Koszovó fővárosában úgy döntött, inkább nem is ellenőrzik őket többé, lesz ami lesz. 

 

2023. szeptember 21., 20:10

Szerző:

„Az elején mindenki aggódott, ellenőrizte, hogy a kéteurós érmék hamisak-e vagy sem” – mondta az egy prisztinai pincér a Reutersnek. Az érméket korábban vagy a fény felé tartva vizsgálták át vagy megkocogtatták őket, és a hangja alapján eldöntötték, hogy hamis vagy sem. 

„Most már nem ellenőrizzük... lehet, hogy hamis pénzt veszünk el, vagy lehet, hogy hamis pénzt adunk ki. Mindegy”

– tette hozzá. 

Az utóbbi időben megnövekedett a hamis kéteurósok száma Koszovóban. A rendőrség törvényszéki laboratóriumának munkatársai az idei év első felében több mint harmincezer érmét találtak, míg tavaly ugyanez idő alatt csak 4451 érmét. „Míg korábban a hamis érmék nem voltak mágnesesek, és a súlyukkal is voltak problémák, a mostaniak már olyanok, mint az igaziak” – közölte Vjollca Mavriqi, a labor pénzhamisítással foglalkozó szakértője.

Egy állami tulajdonú pristinai parkolási vállalat vezetője, Sokol Havolli elmondta, hogy naponta akár 150 eurónyi hamis érmét is kap, ezért kénytelen volt beszerezni egy gépet, amely ellenőrzi őket. A koszovói központi bank elmondta a portálnak, hogy a bankoknak és más pénzintézeteknek jelenteniük kell minden, az ügyfelek által átadott hamis pénzt, ám a lakosságnak erre is megvannak a megoldásai.

Egy kisbolt vezetője úgy oldja meg, hogy este a napi bevétellel együtt nem adja le a hamis pénzt, hanem másnap továbbadja a vásárlóinak és ugyanúgy elfogadja másoktól is. „Koszovóban mindig panaszkodtunk, hogy nincs saját valutánk, nos, úgy tűnik, most már van – hamis kéteurós érmék” – teszi hozzá a boltvezető.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels/Cottonbro)

 

 

2024. május 6., 09:21

Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggelre a főbb devizákkal szemben a péntek esti jegyzéséhez képest: az euró és a dollár jegyzése enyhén emelkedett, a svájci frankkal szemben viszont a forint 0,1 százalékkal erősödött.