Az Amazon végleg besokallt: filléres webshoppal vágná taccsra a Temut az amerikai óriás

Bár egyre valószínűbbnek tűnik, hogy az Amazon felveszi a kesztyűt a Temuval szemben, az újabb filléres webshoppal kapcsolatban azért még sok a kérdés.

2024. október 25., 13:35

Szerző:

Noha a Temu az elmúlt hónapokban gyakorlatilag letarolta az e-kereskedelmi piacot világszerte, a nyomott árakkal operáló kínai webáruháznak az iparág másik jelentős szereplője, az Amazon állíthat konkurenciát egy másodlagos, kimondottan olcsó áruházzal – állítja a The Information. A lap belsős információkra hivatkozva írt erről, valamint megemlítette azt is, hogy legfeljebb milyen árakon lehet árusítani majd az egyes kategóriákban lévő termékeket.

Például az ékszerek esetében 8 dollár (kb. 3000 forint), míg a kanapék esetében 20 dollár (nagyjából 7500 forint) lehet az árplafon. A termékeket egy kínai logisztikai központból szállítanák ki. 

A portál értesülései szerint a rendelések kiszállítása ugyanakkor lassabb lenne, így az 9–11 napot venne igénybe, de az eladók költségei is alacsonyabbak lennének, mint az Amazon hagyományos felületein. Több részlet azonban jelen pillanatban még nem ismert az olcsósított amazonos felületről, például az is rejtély, hogy a világ mely részein indítaná el azt a vállalat, és mikor.

A Temu mindenhol kiveri a biztosítékot

Mindeközben a Temura nem csak a versenytársak megjelenése jelent veszélyt, mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy a kínai cég európai működésével sincs minden rendben. Nemrég ugyanis megírtuk, hogy az Európai Bizottság jelenleg is azon dolgozik, hogy az uniós vámszabályokat a kínai e-kereskedők, például a Temu se kerülhesse meg. Az Európai Bizottság szerint ugyanis a Shein, a Temu, az AliExpress és minden olyan e-kereskedő, aki nagyon olcsón kínálja az Ázsiából érkező termékeket, negatívan befolyásolja az európai kereskedelmet.

Úgy vélik, a cégek mindezt azért tudják megtenni, mert a jelenlegi vámszabályok szerint a 150 eurónál kisebb értékű csomagok az Unión kívülről érkező országokból is vám megfizetése nélkül érkezhetnek Európába, pontosabban az Európai Unió tagállamaiba.

A vámok mértékét és kivetésük szabályait már korábban is szerette volna módosítani az Európai Bizottság, 2023-ban meg is kezdte a szabálymódosítás előkészítését, ám az egyre nagyobb mennyiségben érkező ázsiai termékek arra ösztönözték a döntéshozókat, hogy felgyorsítsák a folyamatokat. Ennek köszönhetően még az is előfordulhat, hogy már júliusban szigorodnak a vámszabályok.

(Kiemelt képünkön Jeff Bezos, az Amazon alapítója. Forrás: Joe KLAMAR / AFP)

Orbán Viktor nemrég jelentette be az egymillió forintos minimálbért. A realitás viszont erősen kétséges, különösen annak fényében, hogy ehhez el kéne engedni a forint euró árfolyamot is.