Sok a meglepetés az új állampapírok körül

Két vadonatúj állampapírt is megvásárolhatunk  január 8-tól. 

2024. január 3., 08:57

Szerző:

A lakosság részére az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) új 3 éves fix kamatozású állampapírral bővíti a termékpalettát, Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) néven, valamint új konstrukciójú és futamidejű Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) – írta meg az index.hu.

Az ÁKK Zrt azt a célt tűzte ki, hogy átalakítja a lakossági állampapírok termékszerkezetét, aminek keretében a piacra vezeti a  Fix Magyar Állampapírt.

Ennek az állampapírnak az a legfőbb előnye, hogy előre meghatározott negyedéves kamatfizetési gyakorisággal kifizetett, fix kamatot biztosít.

Az első, 2027/Q1 elnevezésű FixMÁP sorozat 3 éves futamidővel, évi fix 7 százalékos kamattal, 1 forintos alapcímlettel lesz elérhető. Értékesítési időszaka 3 hónap, minden új negyedévben új FixMÁP sorozatot hirdetnek.

Az új, 5 éves futamidejű 2029/N sorozatú BMÁP-nál a kamat mértéke továbbra is a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze, a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyhez kötött kamatbázis felett biztosít kamatprémiumot.

Annak az első három évben évi 1,5, majd az utolsó 2 évben évi 2,5 százalék lesz, ezzel ösztönözve és jutalmazva azon befektetőket, akik lejáratig megtartják a BMÁP-ot.

8,01 százalék az induló éves kamat. Ami a fő változás az új BMÁP-nál, hogy a kamatbázis felett biztosít az új sorozat 1, 5, majd 2,5 százalékpont kamatprémiumot (a korábbi, 2025/N és 2026/o sorozatok 1 százalékpontos prémiumot adnak, míg a 2027/N 1,5 százalékpontot).

A 3 éves, 2027/N sorozatú BMÁP-ot továbbra is változatlan feltételekkel lehet megvásárolni.

Mindkét terméknél értékesítési korlát kerül bevezetésre, ez a 2027/Q1 sorozatú FixMÁP-nál 50 millió, a 2029/N sorozatú BMÁP-nál 100 millió forint, maximum ennyit értékesíthet egy forgalmazó egy lakossági befektetőnek.

A célja ennek az értékesítési korlátnak továbbra is az, hogy a kisebb megtakarításokkal rendelkező állampapír-befektetőket széles körű lehessen kiszolgálni.

A Fix Magyar Állampapírt is magánszemélyek vásárolhatják meg a Magyar Államkincstár és egyes bankok/befektetési vállalkozások fiókhálózatában, valamint a WebKincstár, MobilKincstár és a bankok/befektetési vállalkozások online felületein.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay.)