Óriási bajba kerülhet, ha így érkezik pénz a bankszámlájára

Az ajándékként, külföldről érkező pénzösszegek után bizonyos esetekben adót kell fizetni, ugyanakkor létezik egy kiskapu, amivel egyszerűen illetékmentessé tehető a tranzakció. 

2024. szeptember 18., 12:42

Szerző:

A külföldről ajándékként érkezett pénzösszegekkel kapcsolatos témának az Adó Online járt utána, miután a következő felvetés érkezett hozzájuk: „Adott egy német illetőségű magánszemély, aki az egyetlen élő rokonának, a magyar illetőségű unokaöcsének 30 ezer euró értékű pénzösszeget kíván ajándékozni.” A szituáció egyedi, ugyanis a megajándékozni kívánt személy rendelkezik magyar és németországi bankszámlával is. 

Illetéket kell fizetni, ha...

A portál tájékoztatása szerint az 1990. évi XCIII. törvény kimondja, hogy ingó után abban az esetben kell illetéket fizetni, ha annak a forgalmi értéke meghaladja a 150 ezer forintot (a fenti esetben egyértelműen meghaladja). A törvény szövegéből az is világosan kiderül, hogy ingónak minősül a fizetőeszköz, azaz a pénz is, az illetéktörvény ugyanakkor azt is rögzíti, hogy a szabály akkor kell alkalmazni, ha a pénz átadása belföldön történik meg. A történetben itt jön a csavar, mert bár az utalás megkezdése külföldről történik, az átadás helyének a kedvezményezett számláját vezető bank telephelyét tekintik. Ennélfogva, a külföldről érkező ajándékpénz után illetéke kell fizetni, ha magyarországi banknál vezetett számlára érkezik az utalás. 

Komoly lehet a büntetés 

Persze jogosan merülhet fel a kérdés, mi ilyenkor a teendő? Nos, amennyiben 150 ezer forint feletti összeg érkezik a számlára, úgy azt be kell jelenteni az adóhatóságnak, másfelől pedig meg kell fizetni az összeg után az ajándékozási illetéket, amelynek mértéke 18 százalék.

Ennek elmulasztása egyébként súlyos büntetést vonhat maga után, akár 200 ezer forintos bírságot is kiszabhatnak arra, aki elsumákolja a bejelentést.

Persze van kiskapu 

Létezik viszont egy kiskapu, amivel ez az egész dolog elkerülhető, ha ugyanis az ajándékozott rendelkezik külföldi bankszámlával, akkor az oda érkező utalás után nem kell adót fizetnie. Tehát a fenti esetben, mivel a kedvezményezett németországi bankszámlával is rendelkezik, ezért célszerű lenne a 30 ezer eurós tételt oda utalni, hogy ne legyen illeték fizetésre kötelezett. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)