380-ig is gyengülhet a forint a kormány politikai csatái és az infláció miatt

Egy sztárközgazdász szerint. 

2021. október 19., 13:33

Szerző:

Magyarországon két fontos esemény fogja dominálni a gazdasági közbeszédet: az egyik az EU-val zajló konfliktusok sora, a másik pedig az infláció - mondta el Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza a Portfolio konferenciáján. A közgazdász beszélt az energiaválságról is.

A konferenciát azzal kezdte, hogy az időjárási viszonyoknak korábban nem volt ekkora szerepe a gazdaságban. Az előrejelzések szerint nagyon hideg telünk lesz, amely az energiaválság miatt kifejezetten hátrány lesz pláne a helytelen kormányzati politikával. 

Jakobsen az inflációval kapcsolatban úgy gondolja, hogy erre is adhatnak a politikusok egy hibás megközelítést: a magas áremelkedésre magas béremelések ösztönzésével válaszolhatnak, ami szakmailag nem a legjobb megoldást jelentené. Hozzátette, hogy az áremelkedés ugyanakkor egyenlőtlenségeket és a lakóingatlanok elérését is nehezítette, ami társadalmi válságot okozhat. Jakobsen szerint majdnem elkerülhetetlen, hogy itthon magas legyen az infláció. Ennek két fő oka van: az egyik a magas infláció, a másik az EU-val való konfliktusok. A magyar forintot pedig a török lírához hasonlította, a közgazdász szerint 380-ig gyengül majd a forint az infláció és a kormány csatározásai miatt.

(Kiemelt képünk: illusztráció)