A kormány az önkéntes kamatplafon bevezetését várja a bankoktól

A hitelfelvevők jobban járnak, ha egy alacsonyabb kamatszint alatt versenyeznének egymással a pénzintézetek. A hatóság az önkéntes kamatplafonok alatti, tényleges piaci verseny jelentőségére hívja fel a figyelmet.

2023. október 3., 12:46

Szerző:

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből derül ki,hogy az új vállalati- és a lakáshitelek esetén önkéntes kamatplafon bevezetését kéri a kormány.

„A kereslet beindítása elengedhetetlen a befagyott hitelezési piacon” – mondta a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a kormány és a bankszövetség közötti tárgyalásokra reagálva. Rigó Csaba Balázs kiemelte: az önkéntes kamatplafonok kimozdíthatják a hitelpiacot a jelenlegi állapotából –számol be róla az Index.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke szerint ahogy a magas infláció, úgy a pénzintézeti hitelezés visszaesése, befagyása is gátolja a gazdasági növekedést. A magas kamatok miatt kialakult alacsony kereslet a hitelpiacon gyakorlatilag

hibernálja a vállalati hitelezést,
lassítja a beruházásokat,
visszaveti a lakáspiacot,
valamint a fogyasztásra is negatív hatással van.


Ezért a piaci verseny intenzitásának fokozása a hatóság első embere szerint elengedhetetlen alacsonyabb kamatszintek mellett. Ha az önként vállalt kamatplafonok alatt fokozzák a versenyt a bankok, akkor a hitelfelvevők jobban járnak.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter  álláspontja szerint a kamatplafon maximális mértékét az újonnan szerződött

vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintnél,


a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5 százalékos THM szintnél érdemes meghatározni, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik.

A kormány a kamatplafon elfogadása esetében két vállalást fogalmaz meg a Bankszövetség felé:

Amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére.


A kormány, azon belül is az illetékességgel rendelkező Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatja a Bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit, a konkrét javaslatok megtárgyalására már a következő találkozón sor kerülhet.


A közlemény szerint a felek megállapodtak a tárgyalások folytatásáról, így az aktuális ügyek megvitatása mellett havi rendszerességgel felül tudják vizsgálni a kamatplafonokat.

(Fotó: Thomas Eisenhuth / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP)

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.