A gyógyszerek tb-támogatására is kivetik az extraprofitadót

Közzétették az az extraprofitadókról szóló rendeletet. Meglepetés is van benne. 

2022. június 5., 08:09

Szerző:

Szombat éjjel közzétették az extraprofitadókról szóló rendeletet. A befektetésekre (kivéve állampapír) is fizetni kell a tranzakciós illetéket. A díj 0,3 százalék, de a maximum a korábbi 6 ezer forint helyett 10 ezer forint. A gyógyszerek tb-támogatását is megadóztatják.

Szombat éjjel hirdették ki az extraprofitadókat és egyéb adóemeléseket tartalmazó szabályozást a Magyar Közlönyben. A már korábban kiszivárgott híreknek megfelelően emelték, illetve kiterjesztették a tranzakciós illetéket, amit korábban is egyértelműen a banki ügyfelek fizettek meg – írja az Az én pénzem.

Az elektronikus fizetések (átutalások) után 0,3 százalékot kell fizetni, de a maximumot 6 ezer forintról 10 ezer forintra növelik. Ez pedig kiterjed a határon átnyúló szolgáltatásokra és az értékpapír (kivéve állampapír) ügyletekre is.

A rendelet tartalmazza a banki, a biztosítói, kiskereskedelmi és a távközlési különadót is. A pénzügyi portál szerint nyilvánvaló, hogy ezek valahogy átszivárognak majd az ügyfelekhez, de közvetlen áthárításuk biztosan nem automatikus. Gyaníthatón nem egészen ez lesz a helyzet a légitársaságok „hozzájárulásaként” beszedett adóval. Ezt utasonként a legtöbb európai országba repülők után 3900 forintban, a többiben 9750 forintban szabták meg.

Kissé meghökkentő módon a gyógyszerek esetén tulajdonképpen a társadalombiztosítás támogatást sarcolják meg.

A rendelet szövege szerint a havi vényforgalmi adatok alapján járó támogatásnak a termelői árral vagy importbeszerzési árral arányos részére a 10 ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek esetén 20 százalék, a 10 ezer forintot meghaladó termelői áras gyógyszerek esetén 28 százalék a fizetendő adó.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu | Merész Márton)