24.hu: Ötszörös áron kapja a lakosság a gázt

Az orosz importgáz ára csökken, a lakossági fogyasztói tarifa Magyarországon változatlan.

2023. szeptember 22., 16:11

Szerző:

Az átlagfogyasztás felett a lakosság számára 676 forintos tarifával számolják a gáz árát, miközben az orosz importgáz ára kilencedik hónapja csökken, a Magyarországra érkező orosz földgáz köbmétere júliusban kerekítve 125 forintba került – ismerteti az uniós statisztikákat a 24.hu.

Idén júliusban összesen 412 millió köbméter orosz gáz érkezett Magyarországra, megteltek a földgáztározók, az éves lakossági fogyasztásnál is több, bőven 5 milliárd köbméter felett volt a töltöttség szeptember elejére. Ilyen alapon a szakértők nem várnak ellátási problémát az előttünk álló téli időszakban. Ez pedig 135 millió euróba, azaz bő 51 milliárd forintba került az államnak, ez az idei legalacsonyabb importgáz-számla.

A holland tőzsdén cikkük írásakor a jegyzések 36,8 euró/megawattóránál, köbméterre átszámítva 0,388 eurónál tartottak, ez az első alkalom, hogy az akutális jegyzések magasabban állnak a piacon, mint amennyit az orosz szállítók számítottak fel (0,323 eurócent) a hosszútávú szerződés keretében érkező mennyiségre. A 24.hu szerint pedig augusztus-szeptember hónapokra még csökkenő orosz gázszámlákról adhatunk hírt, azután fog kicsit feljebb kúszni az ára.

A már említett 676 forintos lakossági tarifát a kormány a tavalyi energiacsúcs idején talált ki, az akkori világpiaci ár nyolcada volt – ennek megfelelően szabták át a rezsitarifákat a múlt év augusztusától.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay) 

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

2023. november 30., 17:41

50 millió forint bírságot szabott ki a felügyelet az OTP Bankra pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzési tevékenységgel kapcsolatos, vagy annak vizsgálatakor feltárt hiányosság miatt. Hogy ez pontosan mit jelent, arról Binder István a jegybank felügyeleti szóvivője beszélt a Jazzy Business Class című műsorában.