220 hektár termőföldet alakítottak napelemparkká, ráadásul a kínai vállalatnak profitál

A napokban átadták Kaposváron a China National Machinery Import&Export (CMC) nevű kínai óriáscég fővállalkozásában, magyar állami támogatással megépült közel 100 megawattos napelemparkot. Kaposvár semmit sem nyert az üzleten. 

2021. június 1., 13:53

Szerző:

Kaposvárnak azonban „nincs köze” a beruházáshoz, miután azt a kormány a 322/2017. (XI. 8.) sz. rendeletével nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította. Az itt termelt áram az országos energiarendszerbe kerül, a nyereséget pedig a kínai befektető fogja kivinni az országból. A földet pedig, amelyre telepítették (eredetileg a volt Kaposvári Egyetem által művelt) 220 hektárt, kivették a termelésből – írta az Átlátszó.

A Kapost hozzáteszi: a földet, amelyre telepítették a napelemparkot, eredetileg a volt Kaposvári Egyetem művelte meg, de kivették a termelésből. A lap szerint lett volna Kaposváron is megfelelő terület, például az egykori Nádasdi utcai szeméttelep rekultivált része, ahol mezőgazdasági termelést amúgy sem lehet folytatni.

A lap szerint a beruházás „munkahelyet gyakorlatilag nem teremt”, s akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a médiában egyre több szó esik arról – idézi a 444.hu a BBC-t – hogy „a napelemek egyik fő alapanyaga, a polikristályos szilícium világtermelésének 45 százalékát az ujgurok lakta kínai tartomány, Hszincsiang adja, ahol javarészt kényszermunkára fogottakkal állítják elő”.

(Kiemelt kép: Látványterv a kaposvári naperőmű-beruházás ünnepélyes alapkőletételén, 2019.június 17-én. Fotó: MTI | Lendvai Péter)