2008 óta nem volt ehhez fogható bankcsőd az Egyesült Államokban

A szabályozó hatóságok átveszik az irányítást a Silicon Valley Bank felett. 2008 óta nem volt ekkora bankcsőd.

 

2023. március 11., 11:30

Szerző:

Az amerikai szabályozó hatóságok bezárták a Silicon Valley Bankot (SVB), és átvették az ellenőrzést az ügyfélbetétek felett, ami 2008 óta a legnagyobb amerikai bankcsőd, írja a BBC.

A  bank, amely kulcsfontosságú startup hitelező volt, igyekezett pénzt szerezni a magasabb kamatlábak által érintett eszközök eladásából származó veszteségének betömésére. A bajok miatt az ügyfelek tömegesen vonták ki a pénzüket, és félelmeket keltettek a bankszektor állapotával kapcsolatban.

A a cég székhelyének számító Kalifornia bankfelügyeleti hatóságai azt mondták, hogy „a biztosított betétesek védelme érdekében” cselekedtek, mivel a Silicon Valley Banknak nem volt megfelelő likviditása és fizetésképtelenné vált.  A Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), amely általában 250 000 dollárig védi a betéteket, közölte, hogy átvette az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankjánál tartott mintegy 175 milliárd dolláros (145 milliárd font) betétállományt.

A bankfiókok újra kinyitnak, és a biztosított betétekkel rendelkező ügyfelek „legkésőbb hétfő reggelre” hozzájuthatnak a pénzeszközökhöz – közölte a bank, hozzátéve, hogy a bank eszközeinek értékesítéséből befolyó pénzt a nem biztosított betétesek kapják meg. Mivel a cég számos ügyfele ilyen helyzetben van, a helyzet miatt sok, a banknál lekötött pénzzel rendelkező vállalat aggódik a jövője miatt.

„Éppen a bankfiókba tartok, hogy megtaláljam a pénzemet. Tegnap megpróbáltam átutalni, nem működött. Ismered azokat a pillanatokat, amikor lehet, hogy tényleg cseszheted, de nem vagy benne biztos? Ez egy ilyen pillanat” – mondta az egyik startup-alapító a BBC-nek.

(Kiemelt képünk: SANTA CLARA, CA - MARCH 10: A person leaves from Silicon Valley Bank headquarters in Santa Clara, California, United States on March 10, 2023.US regulators have shut down Silicon Valley Bank (SVB) amid its sudden collapse, the Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) announced in a statement on Friday.  Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Már rögtön az első negyedévben elérte az egész évre tervezett hiánycél 58 százalékát a kormány, aminek két legfőbb oka a 13. havi nyugdíj kifizetése, valamint a magas hozamú inflációkövető lakossági állampapírok után fizetendő kamatok voltak. Ebből adódóan a költségvetés kiigazítása elkerülhetetlen, amit minden bizonnyal a lakosság is megérez majd.

2024. április 26., 10:48

Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.