100 milliárd forinttal nagyobb adóbevételre is számíthat a kormány a rekordmagas üzemanyagárak miatt

GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint.  

2021. október 28., 20:48

Szerző:

Vizsgálja a kormány, csökkentheti-e az autósok terheit a rekorddrága üzemanyag miatt. Egy átlagos autósnak havi 10 ezer forint többletkiadást okoz az 500 forint fölötti benzinár a GKI szerint. 

Már az autómentés is drágul az üzemanyag árának intenzív felfutása miatt. Nem áll meg az üzemanyagára 500 forintnál sem, péntektől 5-5 forinttal drágul a benzin és a dízel ára is – számol be az RTL Híradója. A rekordmagas gázolajár élelmiszerek drágulását is okozhatja. Nő a fuvarköltség, azaz a szállítás is. A kereskedők ezt csak úgy tudják egyenlőre hozni, ha a termékek árát növelik. 

A KSH adatai szerint 5,5%-ra gyorsult az infláció, ebből 1,2% az üzemanyag drágulással magyarázható a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint. 

A taxisokat is nyomósan érinti a drágulás, drasztikus lépéseket kell hozniuk. Korábban már írtunk róla, hogy az emelkedő üzemanyagárak miatt a Taxis Szövetség 30 százalékos viteldíjemelést tervez a fővárosban. Erről érdemben jövő héten fognak tárgyalni a Főpolgármesteri Hivatallal. 

A BKK is határozott lépésre szánná el magát, a kevésbé használatos jegyeket szüntetné meg, de nem tervezik a jegy -és bérletárak emelését. 

Uniós szabályokra hivatkozva a Kormány napok óta azzal érvel, hogy nem csökkenthetik az üzemanyagok adótartalmát. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn nem zárta ki az árak ideiglenes befagyasztását. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón azt mondta: „ vizsgálják, hogy hogyan tudják enyhíteni az adósok terheit.” 

A GKI szerint a kormány idén 100 milliárd forinttal nagyobb adóbevételre számíthat az üzemanyagból a rekordmagas ár miatt.  

(Kiemelt kép: Karancsi Rudolf / 168.hu)

 

Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi kereskedelemben az előző esti árfolyamához képest. A forint az euróval és a svájci frankkal szemben 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal erősödött.