Négy fiatal halt meg egy lövöldözésben, ketten egy másikban 

Négyen meghaltak és sokan megsebesültek egy születésnapon kitört lövöldözésben Alabama államban szombaton éjszaka. Az áldozatok többsége tizenéves fiatal.

2023. április 17., 11:13

Szerző:

Az amerikai Alabama állam kisvárosában, Dadeville-ben egy diáklány a 16. születésnapját ünnepelte családja és barátai körében egy nyilvános szórakozóhelyen, amikor a lövöldözés kitört. A rendőrség a vasárnapi sajtótájékoztatón csak annyit közölt, hogy gyűjtik a bizonyítékokat és zajlik a nyomozás. A motivációról és lehetséges gyanúsítottról nem nyilatkoztak.

A halálos áldozatok között van a kisváros népszerű középiskolai futballjátékosa, Philstavious Dowdell, aki néhány hét múlva végezte volna el az iskolát, és a közelmúltban írt alá szerződést a Jacksonville állami egyetem amerikaifutball-csapatához. Az ő testvérének születésnapját ünnepelték. A jelentések szerint legkevesebb 15 tinédzser szenvedett lőtt sebesülést.

Szintén szombaton éjszaka a Kentucky állambeli Louisville városban ketten meghaltak és négyen sebesültek meg, amikor ismeretlenek lövéseket adtak le egy parkban összegyűlt tömegre. A rendőrség a gyanúsítottról nem adott információt, és a hivatalos hírek szerint nincs személyleírás, annak ellenére, hogy az erőszakos cselekmény idején sokan voltak a helyszínen. A város rendőrfőnöke, Paul Humphrey éjszaka tartott rövid sajtótájékoztatóján arra szólította fel a lövöldözőt, hogy adja fel magát.

Louisville város központjában a hét elején egy elbocsátott banki alkalmazott 5 embert ölt meg a munkahelyén.

Az újabb esetek nyomán Joe Biden elnök közleményében a gyerekek vezető halálokának nevezte a fegyveres erőszakot, amit felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezett. Készségét fejezte ki arra, hogy a politika mindkét térfelének bevonásával dolgozzanak ki új fegyvertartási szabályozást, amivel életeket menthetnének meg. 

(Kiemelt képünkön illusztráció. Fotó: Apu GOMES / AFP)