Súlyosabb ítéletet kér az ügyészség az egykori ORÖ-elnökkel szemben

Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnöke ellen súlyosabb ítéletet kér az az ügyészség. 

2024. január 12., 18:50

Szerző:

Az Országos Roma Önkormányzat (ÖRO) 2019 és 2023 közötti elnöke ellen az ügyészség az elsőfokú ítélet súlyosbítását indítványozta – írta meg az infostart.hu a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség közleménye alapján.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk az 54 éves férfi ellen 2023 februárjában vádat emelt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség, kétrendbeli vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

A Fővárosi Törvényszék 2023. november 29-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a terheltet bűnösnek mondta ki korrupciós bűncselekményekben, és halmazati büntetésül négy év börtönre és 260 000 ezer forint pénzbüntetésre ítélte – írja a lap. 

Az Országos Roma Önkormányzat elnökének 2019-ben megválasztott férfi 2022 tavaszán úgy döntött, hogy lemond tisztségéről. Azonban vezetői pozícióját áruba bocsátotta.

Az ORÖ budapesti székházában 2022 augusztusának elején egy nemzetiségi önkormányzat taggyűlésének egyik tagjával találkozott a vádlott, és 30 millió forint fizetségért cserébe arra kérte, hogy mondjon le az elnöki tisztségéről, és támogassa egy másik képviselő társát, hogy őt válasszák utódjául. A nemzetiségi képviselő az ajánlatot visszautasította.

Azonban a vádlott nem adta fel korrupciós szándékát, ezért 2022. augusztus 11-én egy másik közgyűlési taghoz fordult, és ugyanazt a felajánlást tette neki is: 30 millió forintot kér cserébe, hogy lemond elnöki tisztségéről, és segít társát megválasztani utódjául. A nemzetiségi képviselőtársa látszólag elfogadta az ajánlatot, majd értesítette a nyomozó ügyészséget.

A vádlottat végül 2022. augusztus 31-én Kecskeméten az összeg egy részének átvétele közben fogták el.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész magasabb tartamú szabadságvesztés, felemelt összegű pénzbüntetés és hosszabb időtartamú mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett, míg a vádlott és védője enyhítés céljából fellebbeztek. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett másodfokú indítványával a korábbi jogerős büntetése hatálya alatt korrupciós bűncselekményeket megvalósító terhelttel szemben az elsőfokú ítélettel kiszabott büntetés súlyosítását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál – számol be a lap a közlemény alapján. 

(Kiemelt képünk: Az Országos Roma Önkormányzat címtáblája a Dohány Utcai székházon. Fotó: ORÖ Facebook oldala)