Halottak pénzét tette zsebre egy postás, trükkös módszert alkalmazott

Megdöbbentő elhatározásra jutott egy postás Hajdú-Bihar vármegyében, kérdés, hogy megért-e?

2024. február 20., 18:04

Szerző:

Fél éven át, közel háromszázezer forintot sikkasztott egy postás Hajdú-Bihar vármegyében, több bűncselekmény miatt emeltek vádat vele szemben – közölte a vármegyei főügyészség az MTI-vel kedden.

Közleményükben azt írták, a vádirat szerint az elkövető postai kézbesítőként dolgozott egy vármegyei településen. Az asszony a körzetében két személyről is tudta, hogy elhunyt, de amikor számukra a haláluk után is érkeztek kifizetendő összegek, elhatározta, hogy azokat megszerzi magának, hozzátartozóik nevében aláírja a kifizetési bizonylatokat.

A vádlott 2022 júniusa és decembere között ezzel a módszerrel összesen mintegy 280 ezer forintot tartott meg, az általa meghamisított átvételi aláírásokat tartalmazó utalványokat pedig leadta a postán.

A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság nyomozása során az elkövető elismerte a bűncselekmény elkövetését, az okozott kárt pedig teljes egészében megtérítette – közölték.

Az ügyészség a súlyosabban minősülő sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indítványozta, hogy a Hajdúszoboszlói Járásbíróság az ügyiratok alapján hozzon büntetővégzést, amelyben a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szab ki és hosszabb időre eltiltja őt a kézbesítői foglalkozástól.

Kézbesítés helyett ellopta a címzettek pénzét a postás

Korábban egy másik postást is hasonló bűncselekmény miatt bukott le. 2021 tavaszán a Miskolci Járási Ügyészség sikkasztás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt egy postás ellen, aki kézbesítés helyett ellopta a címzetteknek utalt pénzt.

A tájékoztatás szerint akkor is egy nő volt az elkövető, aki a pénz átvételét úgy próbálta valótlanul igazolni a munkáltatója felé, hogy a kifizetési utalványokat a jogosultak tudomása nélkül, helyettük aláírta. A vádlott a cselekményével több mint 80 ezer forint kárt okozott a munkáltatójának. A posta utólag a sértetteknek megfizette a vádlott által eltulajdonított összegeket.

A Balatonra vágyott Zoli a postás

Hasonló történhetett korábban Tímár Zoltánnal, a szekszárdi postással is – írta a Bors. „Csak egyszer igazán jól akartam érezni magam az életben” – vallotta, miután egyik nap meglépett a nyugdíjakkal.

Mint kiderült, Zoli, a postás besokallt: néhány százezer forinttal útnak indult, hogy végre egy jót bulizzon. Vásárolt magának egy márkás sportcipőt, beült egy étterembe enni egy jót, kocsmába ment, virágot ajándékozott a pincérnőnek, majd egy rozoga autót is vett. Ezzel indult neki a világnak, de egy baranyai település, Sásd közelében fülön csípték a rendőrök.

(Képünk illusztráció: ATTILA KISBENEDEK / AFP)

Szándékosan savat itattak meg egy férfival még márciusban, mert sokat tud egy kiterjedt csalási ügyről, és el akarták hallgattatni. Az áldozathoz állítólag nem hívtak mentőt, csak kirakták a Péterfy utcai kórháznál. A rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást - írja az rtl.hu.