Pedofil cselekménnyel gyanúsítják a Mi Hazánk évértékelőjén fellépett férfit

A tanárként is tevékenykedett sepsiszentgyörgyi, „az erdélyi zenei élet kiemelkedő alakjaként” nevezett Szabó József a rendőrségi kihallgatás során részben beismerte az ellene felhozott vádakat.

2023. február 28., 14:02

Szerző:

Jocó Junior névjegye szerint pop-dance-rock-funk-mulatós repertoárú énekes január végén még lelkesen énekelt Kormorán-dalokat a pártrendezvényen, most viszont súlyos vádakra kell választ adnia. Kiskorúak szexuális molesztálásáért tartóztatták le a 12 évig zenetanárként is dolgozó személyt, aki a fesztiváldíjas sepsiszentgyörgyi Harmónia ifjúsági kamarakórust is megalapította – számolt be a bizarr történetről a Transtelex.  

A portál értesülése szerint Szabót már két évvel ezelőtt elbocsátották, letartóztatták, vizsgálati fogságban és házi őrizetben is volt, a Mi Hazánk rendezvény idején már büntetőeljárás alatt állt kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények gyanújával.

Amint a sepsiszentgyörgyi városi ügyészség szóvivője, Ionel Pădurariu a portállal közölte, a férfit 13 és 15 év közötti kiskorú diákjaival kötött szexuális kapcsolattal vádolják. Ez 3-10 évig terjedő börtönbüntetést is jelenthet. Szabó a kialakított kapcsolatokhoz nagyban támaszkodott a közösségi média intimitására, „szexuális tartalmú üzeneteket küldött Messengeren, Whatsappon”.

A transtelex.ro információi szerint Szabóról már a feljelentése előtt terjedtek olyan információk Sepsiszentgyörgyön, amelyek szerint az általa alapított Harmónia ifjúsági kórus leány tagjaival túlságosan is bizalmas viszonyra törekszik. Ezt, bár név nélkül, de a kórus több volt tagja is megerősítette.

„Mentegetőzött nekem, hogy bármit hallok róla, ne higgyem el, mert nem igaz. Nekem viszont épp az tűnt gyanúsnak, hogy a semmiből odajött hozzám és erről kezdett el beszélni” – idézte fel a történteket a megszólaltatott volt kórustag. „Visszagondolva nyílt titok volt, hogy miket csinál. Mindenki tudta, hogy Jocó ilyen furcsa, mindenkivel flörtölget. De annak idején valamiért meg sem fordult a fejünkben, hogy ez nagyon nincs rendben, ezért nem szóltunk a felnőtteknek vagy a rendőrségnek”.

Szabó nyilatkozott a Transtelexnek s elmondta: úgy került kapcsolatba a Mi Hazánkkal, hogy elküldte nekik a Legyen béke! című dalát, amelyet a házassága felbomlása és az ukrajnai háború inspirált, és amelynek az üzenete szerinte az, hogy „Erdélyt az Isten őrizze meg ettől az egész problémától”.

„Régi szimpatizánsa vagyok a Mi Hazánknak. Írtam nekik egy üzenetet, hogy Szabó József zenész vagyok Sepsiszentgyörgyről, és szereztem egy dalt, amelyiknek a tematikája talál a Mi Hazánk mondanivalójával. Két hétre rá Novák Előd képviselő úr írt egy e-mailt, amelyben megkért, hogy a párt évértékelő rendezvényén énekeljem el ezt a dalt” – közölte hitvallásáról Jocó Junior.

A büntetőeljárással kapcsolatban elismerte, hogy a rendőrségen sem tagadta a 2019-ben egy 14 éves kórustaggal létesített viszonyát. Azt viszont cáfolta, hogy a Harmónia kórus több tagját is zaklatta volna. Amint azt is tagadta, hogy a kórus prágai turnéján, amin a felesége is részt vett, kikezdett volna az egyik lánnyal. Ezt az állítást a gyereklány bosszújaként értékelte, mert kirakta a kórusból.

A Transtelex a Mi Hazánknál is érdeklődött, hogy tudomásuk volt-e Szabó előéletéről, amikor meghívták a januári rendezvényükre. Kisberk Szabolcs kommunikációs igazgató megerősítette, hogy Szabó József kereste meg őket a Legyen béke! című dalával, aminek az üzenetét a párt fontosnak tartja, a dalszerző pedig szerintük „egy Erdély-szerte ismert zenész, akinek három lemeze jelent meg és több kitüntetést is kapott”. Azt természetesen nem tudták, hogy pedofil gyanúval kapcsolatos büntetőeljárás folyt az Erdély-szerte ismertnek vélt énekessel szemben.

Mint Kiseberk közölte: amennyiben minderről tudtak volna, eszük ágába sem jutott volna meghívni a zenészt. Ettől a jövőben el is tekintenek.

(Kiemelt kép forrása: Facebook, Mi Hazánk Mozgalom)