Orvosi diplomát hamisított, majd megölte édesanyját

Életfogytiglani börtönbüntetés várhat a férfira. 

2022. május 1., 09:31

Szerző:

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt annak a vádlottnak a büntetőügyében, aki halálosan bántalmazta a vele közös háztartásban élő édesanyját.

Az ügy előzménye, hogy az  53 éves férfi 2019-ben hamis közokiratot készítve doktori címet jegyeztetett be magának a közhiteles nyilvántartásba azért, hogy orvosi álláshoz jusson. Állásinterjúi azonban nem voltak sikeresek, így édesanyjával élt, aki a nyugdíjából tartotta el. Azonban sok volt köztük a veszekedés.

2019. augusztusában a vádlott és édesanyja között szóváltás alakult ki, a férfi az anyjára támadt, összekötözte, többször megütötte, késsel megszúrta. Majd anyját magára hagyva elment a lakásból, az asszony életét vesztette.

A férfit az elsőfokú bíróság a 2022. februárjában hozott ítéletével különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, közokirat-hamisítás bűntettében, valamint – egy korábban elkövetett bűncselekmény okán – becsületsértés vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra 25 év elteltével bocsátható.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)