Drogbárót adott ki Brazília Olaszországnak

Rocco Morabito, a milánói kokainkirály tavaly akadt fenn a brazilok hálóján, immár Rómában van.

2022. július 6., 14:24

Szerző:

Még 2021-ben, João Pessoa északkelet-brazíliai kikötővárosban fogták el a keresett, kalábriai 'Ndrangheta maffiához tartozó Rocco Morabitót, aki egy társával, Vincenzo Pasqualéval inkognitóban tartózkodott az országban. Morabitót, akit otthonában Milánó drogbárójaként is ismertek, otthon az eddig nem látott nagyságú kalábriai maffiaperben fogják bíróság elé állítani.

Ahogyan az Index cikke erről részletesen írt, a kiadatás évtizedes, nemzetközi hajtóvadászat végére tesz pontot. Morabito kalábriai származása és a helyi Morabito klánhoz fűződő rokonsági kapcsolatai révén Milánót a Dél-Amerikából eredő kokaincsempészet európai elosztóközpontjává tette. Eközben hozzászokott a kifionomult divathoz, jellegzetes, kétsoros öltönyében évtizedekig előszeretettel tűnt fel helyi hírességek, politikai vezetők társaságában.

Amikor már egyenesen egy tonna kokain egyben akart beszállítani Olaszországba, lebukott és rejtőzködésre kényszerült. először a dél-amerikai Uruguayba menekült, később ismét Brazíliában kötött itt azonban az álcázás nagymesterévé vált. Bár iszonyatosan drága villát vásárolt, amit óriási értékű műkincsekkel töltött meg, bujkálása idején ebből kifelé nem látszott semmi: Morabito külsejét megváltoztatta, luxusautók helyett szerényebb kocsit vásárolt, azzal járkált. Álnevet is felvett, a helyiek Francisco Capelletto néven ismerték.

Akkor került ismét a rendőrség látókörébe amikor lánya születésnapjára először fényűző partit rendezett, majd a helyi iskolába a valódi nevén iratta be. Amikor lebukott, több mint 150 útlevélképet találtak nála, ezek mindegyikén teljesen máshogyan nézett ki. Morabito most a maffia elleni monstre olasz perben lehet koronatanú és vádlott is egyben.

(Kiemelt kép: Rocco Morabito 2021-es letartóztatása után, Brazíliavárosban. Fotó: Evaristo Sa / AFP)