Nemzetközi embercsempész-hálózat fejét fogták el Romániában

A magyar és román igazságügyi hatóságok közös akciójában elfogták azt a román állampolgárságú férfit, aki a megalapozott gyanú szerint egy kiterjedt nemzetközi embercsempész-hálózathoz kapcsolódó, lokális bűnszervezetet irányított.

2023. június 29., 12:00

Szerző:

A Fővárosi Főügyészség azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a román férfi legkésőbb 2022 februárjában hozta létre azt a jellemzően Románia, Magyarország és Ausztria területét érintő bűnszervezetet, amelynek

működése egy kiterjedt nemzetközi embercsempész-hálózat tevékenységéhez kapcsolódott. 

Az elsősorban román és magyar állampolgárokból álló bűnbanda a román férfi irányítása és utasításai alapján az Európai Unió területén illegálisan tartózkodó külföldieket csempészett Romániából vagy Szerbiából kiindulva Magyarországon keresztül Ausztriába.

Az ügyészség közlése szerint a bűnszervezet tagjai sanyargatták a csempészett embereket úgy, hogy az egyik – 2022 augusztusában történt  szállítás során, a raktér túlzsúfoltsága, az út hossza és a nyári meleg hőmérséklet hatására, a külföldiek nem jutottak elegendő levegőhöz, ezek a körülmények pedig az egyik férfi halálához vezettek. A magyar eljárásban eddig tíz gyanúsított van (szervezők és sofőrök), akik közül heten letartóztatásban vannak, két társuk jogerős szabadságvesztést tölt, egy ember pedig bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll.

A sikeres felderítés és elfogás érdekében a magyar és a román igazságügyi hatóságok részvételével 2023 májusában közös nyomozó csoport alakult, amelynek tevékenységét az EUROJUST koordinálta és támogatta.  A bűnszervezet vezetőjének elfogása érdekében  – a Fővárosi Főügyészség indítványára  – a bíróság európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki, amely alapján a román hatóságok a napokban elfogták a gyanúsítottat. A vádlott átadását követően a büntetőeljárást vele szemben a magyar hatóságok folytatják le.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: police.hu)

08:14

Bontott gépkocsik katalizátorait szedte szét, majd az abból készült őrleménnyel illegálisan kereskedett egy Pest vármegyei társaság. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) folytat eljárást. A héten már gyanúsítotti kihallgatás is történt.

Két és fél év börtönbüntetésre ítélt jogerősen a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy külföldi állampolgárt, aki 2022 áprilisában egy társával együtt több mint 70 millió forintnak megfelelő összegű valutát és aranyat lopott el egy XIV. kerületi benzinkúton tankoló pénzszállító autóból – közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.