Négy év javítóintézeti nevelésre ítélt a bíróság egy késelő fiatalkorút

Jogerősen négy év javítóintézeti nevelésre ítélte a Debreceni Törvényszék azt a fiatalkorú vádlottat, aki hátba szúrt egy gyermekkorú fiút Hajdúhadházon – tájékoztatta a bíróság szóvivője.

2023. november 23., 11:08

Szerző:

Az elsőfokú bíróság a vádlottat tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek – közölte Dobó Dénes. A bíróság tényállás szerint 2022. november 3-án délután három kiskorú fiú sétált hazafelé az iskolából Hajdúhadházon. Velük szemben közlekedett kerékpárral a fiatalkorú vádlott, aki odaszólt a sértettnek, majd azzal fenyegette, hogy megveri, megöli. Ezután az akkor 12 év féléves vádlott továbbhajtott, de az egyik utca kereszteződésében ismét odament hozzájuk, kerékpárjáról leszállva odalépett a kiskorú sértetthez, akit ököllel hasba ütött. Szóváltás, majd dulakodás alakult ki közöttük, amelynek során a sértett is visszaütött, védekezett, majd a barátai felszólítására megfordult és mindhárman elindultak a lakásuk felé. Ekkor a vádlott a nála lévő 40 milliméter pengehosszúságú hegyes késsel kétszer közepes erővel hátba szúrta a sértettet. A társak észrevették, hogy a sértett vérzik, ezért gyorsan hazakísérték. A bal oldali szúrt sebbe beletört a kés pengéje, amit az orvosok műtéti úton távolították el. A sértett sérülése nyolc napon belül gyógyult.

Az ítélet nem emelkedett azonnal jogerőre, az ügyészség a döntést tudomásul vette, míg a vádlott, a törvényes képviselője és a védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére. A határidő letelte előtt a bíróság döntését a vádlott, a törvényes képviselője és védője is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett – ismertette a szóvivő.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Moritz Frankenberg / DPA / AFP)