Nagypályásokra csapott le a NAV, 75 embert üldöznek

Bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt javasol vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 75 ember ellen; az általuk működtetett, 140 cégből álló láncolat őrző-védő és takarítási szolgáltatások ürügyén játszotta ki az áfaszabályokat.

2022. június 16., 10:37

Szerző:

Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a somogyi érintettségű, fővárosi irányítású, személy- és vagyonvédelemmel, takarítással és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégháló több száz foglalkoztatottat mozgatott országszerte.

A cégek a közvetített biztonsági őrök és takarítók után

nem fizették meg az adókat és járulékokat, továbbá az áfával is trükköztek,

mindezzel a költségvetésnek 2,2 milliárdos kárt okoztak – olvasható a közleményben.  A NAV nyomozóinak megalapozott gyanúja szerint a megrendelő cégek valótlan megbízási szerződések alapján vettek igénybe takarítási és őrzésvédelmi munkaerőt, a valóságban ugyanis nem volt szó munkaerőkölcsönzésről, hiszen ténylegesen ők maguk foglalkoztatták a biztonsági őröket és takarítókat.

A nyomozás során a NAV három akciót szervezett a bűnszervezet felszámolására, azok során csaknem háromszáz helyszínen jelentek meg a nyomozók, így 1,5 milliárd forint összértékben foglaltak le ingatlanokat, gépjárműveket, míg az elkövetők összesen több mint 150 millió forintot térítettek meg önkéntesen. A NAV a bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatti nyomozás lezárását követően - csaknem kétszázezer oldalas nyomozati anyagban - 75 gyanúsított ellen javasol vádemelést a Somogy Megyei Főügyészségnél - közölte a sajtóreferens.

(Kiemelt kép: A Nemzeti Adó-és Vámhivatal Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának cégtáblája a Dózsa György 128-132. szám alatt. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)