Mérget árult és segített az öngyilkosságban a kanadai férfi

További halálesetek kapcsán 12 újabb vádpontot sorakoztatott fel a kanadai ügyészség egy több országban is bűnügyi eljárás alá vont kanadai férfi ellen, akit öngyilkosságban való közreműködés – tanácsadás és segítségnyújtás –, valamint halált okozó anyagok internetes árusításának bűntette miatt vettek őrizetbe hazájában.

2023. augusztus 30., 13:32

Szerző:

Az 57 éves Kenneth Law a gyanú szerint nátrium-nitritet, egy húsfélék tartósítására használt, önmagában fogyasztva halált okozó vegyületet kínált eladásra weboldalakon 2020 végétől,

a halálos anyagból pedig legalább 1200 csomagot postázott több mint 40 országba 

– közölte a kanadai rendőrség.

Kenneth Law ellen az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Olaszország, Ausztrália és Új-Zéland hatóságai is vizsgálatot indítottak. A brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (National Crime Agency, NCA) összesen 272 olyan személyt azonosított az Egyesült Királyságban, akik idén áprilisig az elmúlt két évben vásároltak a weboldalakon kínált anyagból. Közülük 88-an meghaltak.

A Law ellen felhozott 12 új vádpont mindegyike egy-egy elhunyt személyhez, illetve csak a kanadai Ontario tartományban elkövetett öngyilkossági esetekhez kapcsolódik, és 11 körzet rendőri szervének közös nyomozati adataira épül – közölte kedden Simon James, a kanadai York rendőrségének nyomozója.

Law pénteken egy rövid óvadéki tárgyaláson jelent meg az ontariói Brampton bíróságán. Büntetőpere ugyanitt kezdődik szeptember 8-án.

Kanadában törvénybe ütközik, ha valaki öngyilkosság elkövetésére buzdít, az asszisztált öngyilkosság azonban 2016 óta legális a legalább 18 életévüket betöltöttek esetében. Ehhez bármely súlyos betegségben vagy fogyatékosságban szenvedő felnőtt kérhet – de csakis orvosi – segítséget.

(Kiemelt képünkön Kenneth Law látható. A brit Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NCA) augusztus 25-én közölte, hogy vizsgálatot indított az országban 88 olyan ember halála ügyében, akik kanadai honlapokról vásároltak öngyilkosságot segítő anyagokat. Fotó: HANDOUT / PEEL REGIONAL POLICE / AFP)