Meghalt a szlovákiai Hasfelmetsző, Rigo

Meghalt 66 éves korában Ondrej Rigo, Csehszlovákia, majd később Szlovákia leghírhedtebb sorozatgyilkosa a trencsényi börtönkórházban - jelentették be a szlovák hatóságok csütörtökön.

2022. június 16., 13:04

Szerző:

Monika Kacvinska, a szlovák büntetésvégrehajtás szóvivője elmondta, hogy Rigo halálának pontos okát boncolás fogja megállapítani. Rigót 1994-ben a legsúlyosabb kiszabható büntetéssel sújtotta a bíróság; életfogytig tartó bönrtönbüntetésre ítélték, miután az 1990-es évek elején kilenc embert ölt meg Münchenben, Amszterdamban és Pozsonyban. Legidősebb áldozata egy 88 éves nő volt, akit egy idősotthonban ölt meg, a legfiatalabb pedig egy tizenéves fiú. Rigo a legtöbb esetben közösült is áldozatai holttestével. Rigónál skizoid és antiszociális személyiségzavart diagnosztizáltak.

Rigo soha nem ismerte be bűnösségét. Ő volt az első elítélt Szlovákia történetében, akinek a bűnösségét DNS-vizsgálat segítségével állapították meg.

 (Kiemelt képünk illsuztráció, BERND WUSTNECK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.