Meghalt a szlovákiai Hasfelmetsző, Rigo

Meghalt 66 éves korában Ondrej Rigo, Csehszlovákia, majd később Szlovákia leghírhedtebb sorozatgyilkosa a trencsényi börtönkórházban - jelentették be a szlovák hatóságok csütörtökön.

2022. június 16., 13:04

Szerző:

Monika Kacvinska, a szlovák büntetésvégrehajtás szóvivője elmondta, hogy Rigo halálának pontos okát boncolás fogja megállapítani. Rigót 1994-ben a legsúlyosabb kiszabható büntetéssel sújtotta a bíróság; életfogytig tartó bönrtönbüntetésre ítélték, miután az 1990-es évek elején kilenc embert ölt meg Münchenben, Amszterdamban és Pozsonyban. Legidősebb áldozata egy 88 éves nő volt, akit egy idősotthonban ölt meg, a legfiatalabb pedig egy tizenéves fiú. Rigo a legtöbb esetben közösült is áldozatai holttestével. Rigónál skizoid és antiszociális személyiségzavart diagnosztizáltak.

Rigo soha nem ismerte be bűnösségét. Ő volt az első elítélt Szlovákia történetében, akinek a bűnösségét DNS-vizsgálat segítségével állapították meg.

 (Kiemelt képünk illsuztráció, BERND WUSTNECK / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt egy 35 éves férfi ellen többszörösen minősülő emberölés bűntette miatt, aki 2021 szeptemberében bemászott az általa korábbról ismert idős nő lakásába. Miközben értékek után kutatott, a sértett felébredt. A férfi, nehogy felismerje, franciakulccsal többször fejbe vágta, majd az eszméletlen nőre rágyújtotta az ingatlant. Az asszony meghalt - közölte a vádhatóság a hétfőn.