Letartóztatták a veronai busz tragédiáját okozó sofőrt

V. Jánost, a veronai busztragédiát okozó sofőrt tavaly októberben hat év börtönre ítélte jogerősen az olasz bíróság, ám azóta is háborítatlanul élte az életét Magyarországon.

2022. szeptember 13., 19:15

Szerző:

Egészen pontosan, ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Törvényszék V. Jánost, akit hat év börtönre ítéltek jogerősen a 2017 január 20-án történt, 18 halálos áldozattal járó veronai busztragédia miatt – tudta meg a 24.hu.

Senki által nem zavartatva élte az életét

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a lap üggyel kapcsolatos megkeresésére azt mondta, hogy a törvényszék a Fővárosi Főügyészség indítványára rendelte el a férfi ideiglenes átadási letartóztatását.

Hozzátette, a férfi nem járult hozzá az egyszerűsített átadásához, ezért ha az olasz hatóságoktól megérkeznek a bíróság által kért iratok, akkor a Törvényszék újabb tárgyalást tart majd az európai elfogatóparancs végrehajtása kérdésében.

Szabó József, a Fővárosi Törvényszék szóvivője megkeresésünkre annyival egészítette még ki a dolgot, hogy az olasz hatóságoknak negyven napjuk van arra, hogy az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megküldjék a hivatalos iratokat,

ha ez nem történik meg október 19-ig, akkor szabadlábra kell helyezni a férfit.

V. Jánost tavaly októberben hat év börtönre ítélte jogerősen az olasz bíróság. A buszsofőr azóta teljesen normális életet élt Magyarországon, de csak most jutott olyan fázisba az ügy, hogy őrizetbe vegyék, majd elrendeljék az ideiglenes átadási letartóztatását azért, hogy idővel megkezdhesse majd a hatéves börtönbüntetését – írja a lap.

(Kiemelt kép: A kiégett magyar busz Verona mellett 2017. január 21-én. Fotó: / Polizia Di Stato / Anadolu Ügynökség / AFP)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.