Lakossági strandpapucsban, igénytelen, szakadt pólóban kapták el a chatcsopis rendőrgyűlölőt

Rendőrökre akart rátámadni a furfangos furkó, aki a sikeres akció érdekében gázsprayt és gázöngyújtó töltőgázt is beszerzett. A fedettnek nehezen nevezhető akcióhoz még egy chatcsoportot is létrehozott az önjelölt bűnöző. 

2022. augusztus 24., 13:50

Szerző:

Egy Bács-Kiskun megyei férfi elhatározta, hogy az augusztus 20-ai budapesti közterületi rendezvények biztosításában résztvevő rendőrök ellen követ el társaival erőszakos cselekményeket – közölte az ügyészség.

Chatcsopiban üzizett a többi zsivánnyal

Mint kikderült: ennek érdekében a 34 éves férfi 2022. augusztus 16-án üzenetküldő alkalmazásban hozott létre egy – mintegy kétszáz főt számláló – csoportot azzal a céllal, hogy a hivatalos személyek elleni erőszakos bűncselekmények elkövetésére hívjon fel, ilyen bűncselekmények elkövetését megszervezze, illetve ahhoz társakat toborozzon. Az elkövető a rendőrök elleni támadáshoz szükséges eszközöket – így gázsprayt, gázöngyújtó töltőgázt, illetve különböző kiszerelésű pirotechnikai eszközöket – is beszerzett.

A nyomozó ügyészég a férfit a Budapesti Rendőr-főkapitányság közreműködésével beazonosította, majd a Terrorelhárítási Központ segítségével őrizetbe vette és hivatalos személy elleni erőszak előkészületének vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki.

Az ügyészség a 2022. augusztus 19-én tartott több helyszínt érintő összehangolt bűnügyi akcióban a Készenléti Rendőrség segítségével az elkövető lakásán végrehajtott kutatás alkalmával – informatikai eszközök mellett – különböző pirotechnikai eszközöket foglalt le. Az elkövető által külföldről rendelt nagy teljesítményű petárdák éppen a kutatás idején érkeztek meg.

A bíróság az ügyészség indítványára a büntetlen előéletű gyanúsított letartóztatását 2022. augusztus 21-én – arra figyelemmel, hogy fennáll a bizonyítás megnehezítésének veszélye – egy hónapi időtartamra elrendelte. A döntés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

A nyomozó ügyészség a csoport tagjai közül még egy 35 éves férfit hallgatott ki gyanúsítottként, aki a cselekmény elkövetését elismerte. A férfi szabadlábon védekezik.

(Kiemelt kép: Rendőrökre akart támadni a 34 éves férfi, akit a TEK tartóztatott le. Fotó: TEK)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.