Két gyermek halálába került a TikTok fojtogatós kihívása – a szülők perelnek

Egy nyolc és egy kilenc éves gyermek azután halt meg, hogy a TikTokon terjedő fojtogatós kihívást kipróbálták. A családok most beperlik a platformot.

2022. július 6., 11:01

Szerző:

Egy nyolc és egy kilenc éves lány családja beperelte a TikTok-ot, mert szerintük a lányok azután haltak meg, hogy az alkalmazás algoritmusa megismertette velük a „blackout” kihívást, aminek az a lényege, hogy a résztvevők addig fojtogatják magukat, amíg el nem ájulnak – írja a 444 a Guardian cikke alapján.

A két család kedden nyújtotta be a keresetet Los Angelesben, esküdtszék előtti tárgyalást és kártérítést szeretnének, ügyüket pedig a Social Media Victims Law Center (SMVLC) nevű jogvédő szervezet képviseli, amely a közösségi oldalak gyermekekkel szemben elkövetett visszaélésekre specializálódott. Álláspontjuk szerint a TikTok algoritmusa rendszeresen mutatta a két áldozatnak a kihívásban résztvevők videóit, ez pedig végül az életükbe került.

A nyolc éves Lalani Erika Renee Walton tavaly júniusban halt meg, miután a rendőrség szerint megpróbálta utánozni a blackout-kihívásról készült videókban látottakat. A lány a nyolcadik születésnapjára kapott egy telefont, és hamar rászokott a TikTokra, sokszor rakott ki saját videókat is, abban bízva, hogy híressé válhat a platformon.

Tavaly júniusban a családja zúzódásokat látott a nyakán, amikről a lány azt állította, hogy baleset volt. A valóság ezzel szemben az volt, hogy már ekkor gyakorolta az eszméletvesztésről szóló kihívást, ami hetekkel korábban tűnt fel először a neki ajánlott videók között a TikTokon. A halála napján órákon át telefonozott egy családi autóút közben, többek között a kihívás videóit is nézte. A kereset szerint a lány hírnevet remélt a kihívástól, ezért vágott bele ő is, és mivel nyolc éves volt, nem is tudhatta, mennyire veszélyes dologra bátorítja a TikTok.

A másik áldozat a kilenc éves Arriani Jaileen Arroyo, aki hétévesen kapta meg telefonját, és ő is rendszeresen használta a videómegosztót. A keresetben azt írják, a lány függője lett a platformnak, rengeteg táncos videót közzétett. 2021 elején a család beszélt is vele egy másik fiatal tiktokos haláláról, de a gyermek megígérte, hogy sosem vesz részt veszélyes kihívásokban. Ennek ellenére februárban az ötéves öccse talált rá fuldoklás közben. A lányt kórházba vitték, de már nem lehetett megmenteni.

A beadvány szerint a TikTok üzemeltetőinek pontosan tudniuk kell, hogy a kihívás terjed a platformon, és az algoritmus ezt gyermekekhez is eljuttatja. Többek között azt kifogásolják, hogy az algoritmus veszélyes tartalmakat mutat kiskorúaknak, valamint nem figyelmeztetik a szülőket és gondviselőket arra, hogy az alkalmazás használata függőséget okozhat.

(Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: Loic Venance / AFP)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.