Megkéselték a kutyát és a gazdáját is

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt 2 fiatalkorú fiúval és társaikkal szemben, akik 2022 őszén, Csepelen, egy szóváltást követően megöltek egy kutyát és életveszélyesen megsebesítették a gazdáját is – közölte a Fővárosi Főügyészség.

2023. november 20., 10:04

Szerző:

A vádirat szerint a sértett férfi 2022. október 1-jéről 2-ára virradóan a XXI. kerületben sétált staffordshire terrier fajtájú kutyájával, amikor szóváltásba keveredett egy 5 fős társasággal, amelynek a vádlottak, egy 16 és egy 17 éves fiatalkorú fiú és 2 felnőtt férfi is a tagjai voltak, és velük volt az egyik férfi, szintén staffordsire fajtajegyekkel bíró kutyája is. 

A szóváltás közben a két kutya egymásnak ugrott és marakodni kezdett, mire a vádlottak előrántották a náluk lévő késeket, és veréssel, illetve az ő, és kutyája megölésével fenyegették meg a sértettet. Ezt követően az egyik késes támadó megrúgta a sértettet, aki ennek következtében a földre esett, közben a többiek megszurkálták a kutyáját, a két eb azonban folytatta a marakodást. Miután a sértett felállt, elindult a verekedő kutyákhoz, hogy szétválassza őket, ekkor azonban a 16 éves fiú többször is megszúrta őt, majd a 17 éves társa is beleszúrt, miközben a vádlottak kioltották a sértett kutyájának az életét. A sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A Fővárosi Főügyészség a támadókat állatkínzás vétségével és – a 2 fiatalkorút társtettesként, a 2 felnőttet bűnsegédként elkövetett – emberölés bűntettének kísérletével vádolja. A főügyészség a vádlottakkal szemben végrehajtandó börtön- és fiatalkorúak börtöne büntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban, annak megállapítását indítványozva, hogy feltételes szabadságra nem bocsáthatók. Az egyik, büntetett előéletű felnőtt vonatkozásában a főügyészség indítványozta továbbá két korábbi, felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtásának elrendelését is.

A vádlottak korábban letartóztatásban voltak, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt állnak – olvasható a közleményben.

(Kiemelt kép: Fővárosi Főügyészség)