Megszüntették a diákhitel egyik változatát a maffia miatt

A maffia vetett véget a Diákhitel Központ egyik képzési hitelének. 

2022. január 5., 16:25

Szerző:

„A Diákhitel Zrt. kedvező hiteleket vezetett be a tandíjra, de még az időszak megélhetési költségeire is. Ám egy szervezett bűnözői kör olyan gyorsan ráúszott az előzetes hitelbírálat nélküli lehetőségre, hogy a programot pillanatok alatt be kellett zárni, át kellett írni” – írja a Telex.

A Diákhitel Központ Zrt. kétfajta hitelkonstrukciót biztosított a felnőtt- és szakképzésben résztvevők számára:

  • A kötött felhasználású kölcsön legfeljebb 500 ezer forintig, vagy a tandíj maximális összegéig lehetett igényelni, és az állami támogatásnak hála, ez egy kamatmentes hitel volt. Az igényelt összeg itt egyből a tanintézmény zsebébe vándorólt.
  • A másik lehetőség, egy szabad felhasználású hitel felvétele volt, ami akár havi 150 ezer forintig, összesen maximum 1,2 millió forintig, 1,99 százalékos kamat mellett szolgált a tanuló költségeinek fedezésére.

Azonban ez nemrégiben megváltozott

A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója, Magyar Péter a Telexnek elmondta, a módosítások értelmében a képzési hitel továbbra is kamatmentesen elérhető a felnőtt- és szakképzésben résztvevők számára, ugyanakkor

a hitel a jövőben kizárólag a képzési költségek megfizetésére (tandíjra) használható fel, és ezt a hitelt nem a diák kapja meg, hanem azt közvetlenül az intézmény részére folyósítja a Diákhitel Központ

– írja a cikk.

Felvetődik a kérdés, mi okozhatta a szabad felhasználású hitel megszűntetését

A Telexnek ezzel kapcsolatban úgy fogalmaztak:

„a maffia ráúszott a lehetőségre, és fővárosi ügyvédek, valamint borsodi „tanulók” tömeges kamu képzési beíratásával, majd a maximális szabad felhasználású hitel felvételével megpróbálták lerabolni a diákhiteleket”.

Magyar Péter szerint „a Diákhitel Központ a belső kockázatelemzési folyamatai során 2021 szeptemberétől több képzőintézet vonatkozásában visszaélésekre gyanút adó jeleket észlelt. A visszaélésekkel feltehetően érintett hitelek azonosítása nagyrészt még az igénylési fázisban, azaz a tényleges folyósítást megelőzően megtörtént.”

A lap információi alapján a gyanús esetek vélhetően szervezettek voltak, és a hálózat azt használta ki, hogy bárki beiratkozhatott és kaphatott 1,2 millió forintnyi hitelt, akinek:

  • a kora megfelelő volt,
  • magyar állampolgársággal rendelkezett.

Az eset észlelését követően az ügyben a feljelentés megtörtént és nyomozás indult. Magyar Péter azt nyilatkozta, hogy a pénzügyi/gazdasági lépéseken túl a társaság további jogi és felügyeleti jellegű lépéseket is tett – közölte a Telex.

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. július 22. A Diákhitel Központ Zrt. a Kacsa utcában. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.