Négy év börtönre ítéltek egy ukrán embercsempészt Heves vármegyében

Németországba csempészett öt török, három kurd és egy szír állampolgárt 1500 dollárért. 

2023. május 9., 12:43

Szerző:

Gyorsított eljárásban, nem jogerősen négy év börtönre ítéltek egy ukrán embercsempészt Heves vármegyében – közölte a Heves Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője kedden az MTI-vel. Konkoly Thege László tájékoztatása szerint az elkövetőt eddig ismeretlen emberek korábban azzal bízták meg, hogy Magyarországra jogellenesen belépő külföldi állampolgárokat szállítson a szerb határ közeléből Szlovákián és Lengyelországon át Németországba. Erre a Varsóban élő férfi 1500 dollárért vállalkozott. 

A megállapodásnak megfelelően március 22-én hajnalban a szerb határ magyarországi szakaszán felvett járművébe öt török, három kurd és egy szír állampolgárt, akik addig elbújva várakoztak egy közeli erdőben. A beszállás után a sofőr a megbízóitól 50 kilométerenként sms-ben kapott utasításoknak megfelelően kerülővel indult külföldi úticéljuk, Frankfurt am Main felé. Az M3-as autópályán azonban egy rendőrjárőr igazoltatta, majd előállította őket. A férfit nem sokkal később letartóztatták, míg utasaival szemben idegenrendészeti eljárás indult. A járművet tulajdonló cég tevékenységét és felelősségét külön eljárásban vizsgálják. A Hatvani Járási Ügyészség az ukrán férfit haszonszerzés érdekében, több személynek segítséget nyújtva, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolta. A soron kívüli tárgyaláson a járásbíróság 4 év börtönre ítélte a tettest, akit emellett Magyarországról is kiutasított. Az ítélet ellen az embercsempész enyhítésért, az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést, így az nem jogerős.

Az ügyben a végső szót másodfokon az Egri Törvényszék mondja majd ki.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: KTSDESIGN / SCIENCE PHOTO LIBRARY / KTS / Science Photo Library via AFP)

Szándékosan savat itattak meg egy férfival még márciusban, mert sokat tud egy kiterjedt csalási ügyről, és el akarták hallgattatni. Az áldozathoz állítólag nem hívtak mentőt, csak kirakták a Péterfy utcai kórháznál. A rendőrség ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást - írja az rtl.hu.