Három tizenéves gyilkolt meg egy gulyást Ózdon

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés a vád.

2022. február 6., 16:19

Szerző:

Ítéletet hirdetett a Miskolci Törvényszék azoknak a fiatal fiúknak az ügyében, akik a gyanú szerint 2018-ban megöltek egy ózdi tehénpásztort.

A Tények riportja szerint a 47 éves férfi jól ismerte a három kamaszt, akik közül az egyik akkor 16 éves volt, míg a másik kettő 12-13 év körüli volt. A gulyás korábban is adott pénzt a fiúknak, amiből bort vettek neki, és cserébe ők is ihattak. A Miskolci Törvényszék sajtóközleményéből kiderül, hogy a végzetes eset idején, 2018. augusztus 29-én is hasonló történt.

A három, egymással rokonságban álló fiatal elment a sértett által használt, Ózd-Susa településen lévő lakókocsihoz. Beszélgetni kezdtek, majd a férfi 1000 forintot átadva borért küldte a fiúkat. Miután a fiatalkorúak visszatértek, a pásztorral együtt inni kezdtek, a férfi részeg volt. Később a gulyás kihajtotta a szarvasmarhákat a lakókocsihoz közeli dombra, ahová a három fiatal is vele tartott. Nem sokkal később a társaság tagjai között vita támadt.

Ekkora legidősebb fiú előbb puszta kézzel, majd pásztorbottal támadt a férfira; többször fejbe vágta, ököllel ütötte. A két kisebb fiú azokkal a botokkal esett a férfinak, amit azért kaptak, hogy az állatok terelésében segítsenek. Amikor a férfi a földre esett, az egyik fiatalabb fiú nagy erővel többször mellkason taposta. A bántalmazást követően a fiú elvették a pásztor pénztárcáját, amelyben 650 forint volt.

Ezt követően az összevert férfit magára hagyták és elmentek.

Másnap reggel egy szomszéd észlelte a domboldalon szanaszét lévő állatokat és amikor a pásztort nem találta a lakókocsiban, értesítette a munkaadóját, akinek végül fia talált rá az elhunytra.A rendőrség először a 16. évét betöltött fiút vette őrizetbe, később pedig az is kiderült, hogy a két másik fiatal is részt vett a pásztor megölésében.

A törvényszék a vádlottakat társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében – a legidősebb fiút kifosztás bűntettében is – bűnösnek mondta ki és az akkor 16 éves fiút 10 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra, míg fiatalabb társait 4-4 év javítóintézeti nevelésre ítélte. A legidősebb fiú enyhítés, egyik társa felmentés, míg a másik felmentés és enyhítés iránt is fellebbezett védőikkel egyetemben. Az Egri ügyek szerint az ítélet így nem jogerős.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu | Merész Márton)

Tegnap 19:56

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.