Négy év után találták meg az eltűnt férfi maradványait – VIDEÓ

A Pest vármegyei vizsgálók vádemelést javasolva befejeztek egy 2018-as emberölési ügyet. Az eltűntként keresett férfi maradványait négy évvel később hantolták ki, miután kiderült, bűncselekmény áldozata lett.

 

2024. január 6., 10:12

Szerző:

2022 májusában jutott el egy bizonytalan információ egy ráckevei nyomozóhoz egy évek óta eltűnt férfival kapcsolatban. „Úgy tudom…”-mal kezdődött a mondat s az eredménye egy négy éve eltűnt személy holttestének felderítése lett, valamint egy gyanúsított megtalálása.  

A nyomozók 12 nap alatt kiderítették, az állítólag megölt, 2018 óta nem látott holland üzletembert évtizedes baráti és üzleti kapcsolat fűzte össze későbbi gyilkosával, itthon és Németországban is volt közös cégük. Feleségével, gyermekeivel, rokonaival évekkel azelőtt megromlott és meg is szűnt a kapcsolat, az eltűntként keresett férfi felkutatása érdekében mindent megtettek, ám a holland és a német hatóságoktól is nemleges válasz érkezett ismert és lehetséges tartózkodási helyeiről – számolt be a történtekről a police.hu.

Az új információként beesett, az elásott test hollétére vonatkozó adat alapján nyomozóink úgy döntöttek, megnézik a szigetszentmártoni ingatlant. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai első szóra csatlakoztak, szerszámokkal és markolóval érkeztek a címre. A terepkutatást végző tetemkereső kutya egyértelmű jelzést adott, a területet aztán géppel és kézzel tisztították meg. Közel három órával később került elő egy emberi koponya. Az egy méter mélyről kiásott maradvány kiemelése után a holttest többi részét is felszínre hozták.

A külső helyszínes feladatokkal párhuzamosan kezdődött a ház tulajdonosának elszámoltatása. Már első kihallgatásán beismerte, 2018 tavaszán megölte, majd elásta korábbi üzlettársát. Anyagi természetű, hangos szóváltással, ordítozással tarkított vitájuk közben meglökte barátját, aki legurult a lépcsőn. Még lábra tudott állni, ám ekkor Z. József lesújtott rá egy vasdarabbal, ahogyan ő fogalmazott: „kétszer, háromszor megkínáltam a vassal”. Áldozata testét talicskába emelte, majd az udvari komposztálógödörbe borította. Földet halmozva rá eltemette, és mindenkinek azt az egyébként hihető, de hazug magyarázatot adta, a férfi külföldre utazott.

A koponya vizsgálatakor az orvos szakértő három olyan sérülést talált, amelyek nagy erőbehatásra keletkezhettek. A halántéktáji, a bal falcsonti sérüléssel és a nyakszirttáji töréssel kapcsolatban vélelmezte az eszközös ütést, a balesetszerű kialakulást valószínűtlennek ítélte.

A jelenleg bűnügyi felügyelet hatálya alatt álló Z. József ellen az emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Főosztály Vizsgálati Osztály munkatársai befejezték, az iratokat átadták az ügyészségnek.

(Kiemelt kép – police.hu)