Felfüggesztett börtönt kaphat a 2 éves nevelt gyereke holttestével autózó nő

A fulladás következtében elhunyt gyerek nevelőanyja 4 év próbaidőre felfüggesztett 1 év és 10 hónap börtönbüntetést kaphat.

2024. szeptember 9., 16:03

Szerző:

Vádat emelt a nyíregyházi ügyészség azzal a nevelőanyával szemben, aki a mulasztása miatt megfulladt nevelt gyerekének holttestével napokon keresztül autózott – közölte az ügyészségre hivatkozva a Telex. A nyíregyházi rendőrség tavaly áprilisban indított nyomozást egy kétéves gyerek halála miatt, miután egy kisfiú holttestére találtak egy kocsi csomagtartójában. Később kiderült az is, hogy a nevelőszülők mentek a rendőrségre azzal az autóval, amiben rátaláltak a nyíregyházi kisfiú holttestére.

A gyerek úgy halt meg, hogy egyik este vacsora közben félrenyelt és megfulladt, de a nevelőanya semmilyen segítséget nem nyújtott, nem hívott sem orvost, sem mentőt, pedig az megmenthette volna a kisfiú életét. A nő ezután a gyerek holttestét az autója csomagtartójába tette, és a kisfiú egyéves testvérével a hátsó ülésen, több mint két napon át autózott Nyíregyházán és környékén, a rokonaihoz is elment, de senkinek nem szólt sem a gyerek haláláról, sem arról, hogy a holttest az autó csomagtartójában van.

A Nyíregyházi Járási Ügyészség a nőt kiskorú veszélyeztetésének bűntettével és segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntettével vádolja, beismerése esetén vele szemben 4 év próbaidőre felfüggesztett 1 év és 10 hónap börtönbüntetés kiszabása az indítvány.

A gyerekek édesanyja egyébként egy 18 éves ilki lány, aki egy nyírségi anyaotthonban volt az eset idején a legkisebb gyerekével. Másik két gyerekét, a megfulladt kisfiút, és az egyéves kislányt kiemelték a családból, a gyerekeket először egyházi otthonba helyezték el, majd tavaly januárban kerültek a nyíregyházi nevelőszülőkhöz.

Ezt kell tenni, ha fullad a gyerek

Idegentest lenyelése kapcsán fellépő köhögés egyértelműen különbözik a betegségek, kórokozók következtében fellépő köhögéstől – figyelmeztet cikkében a gyermekgyogyaszatikozpont.hu. Hozzáteszik: ilyen esetben a köhögés mindig nagyon hirtelen jelentkezik, görcsös jellegű, a gyermek ijedt, levegő után kapkod, a nyakához nyúl, arca kipirult az erőlködéstől. A félrenyelés azonban nem mindig jár intenzív köhögéssel, okozhatja a légutak teljes elzáródását is. Ilyenkor a gyermek képtelen köhögni, vagy lélegezni, rövid időn belül elveszti az eszméletét.

Ha a gyermek köhög, akkor bíztassuk erre a továbbiakban is, így van rá esély, hogy felköhögi a félrenyelt falatot – olvasható a cikkben. Ezután nézzünk a szájába, és ha látszik az idegen test, távolítsuk el. Ha nem látható, üljünk egy székre, a gyermeket fektessük a lábunkra úgy, hogy a feje kissé lelógjon. Egyik kezünkkel támasszuk meg a mellkasát, a másik kézzel határozottan, de nem túl erősen 4-5 alkalommal mérjünk ütést a két lapocka közé a hátára. Ezt követően nézzük meg, hogy látszik-e az idegentest. Ha nem, ismételjük tovább a műveletet. Csecsemőknél is hasonlóan végezzük a mozdulatot, náluk azonban az ujjbeggyel mérünk ütést a lapockák közé, és a hátukra fordítva mellkasi lökést is végzünk ötször. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: marcinturosz / Pixabay)