Gigantikus mennyiségű kokaint foglaltak le Trieszt kikötőjében

Egy razzia során 4,3 tonna kokaint foglaltak le az olasz hatóságok Trieszt kikötőjében, amelynek feketepiaci értéke körülbelül 240 millió euróra tehető.

2022. június 7., 14:18

Szerző:

Az üggyel kapcsolatban 38 embert vettek őrizetbe, köztük más európai országok állampolgárait, illetve egy kolumbiait. A rendőrség közel kétmillió euró készpénzt, valamint járműveket kobozott el 100 ezer euró értékben.

 Ez volt az egyik legnagyobb drogellenes razzia Európában. Az intézkedéssorozatot Antonio De Nicolo trieszti főügyész koordinálta. A műveletben olasz, szlovén, horvát, bolgár, holland és kolumbiai rendőrök is részt vettek. Több mint egy évig tartó nyomozás során sikerült rekonstruálni a kokain útját a dél-amerikai termelőktől az európai kereskedőkig. Az is kiderült, hogy Olaszországban a kokain ereskedelem hírhedt bűnbandákhoz köthető Veneto, Lombardia, Lazio és Calabria tartományban. A nyomozásban a kolumbiai igazságszolgáltatás és rendőrség, valamint az amerikai belbiztonsági hatóság is részt vett.
 

A nyomozás során a hatóságok alkalmazottjai beépültek a drogkereskedelemmel foglalkozó csoportokba. Olyan szállítmányok után kutattak, amelyeket 2021 májusa és 2022 májusa között indítottak útnak Kolumbiából. A művelet során több, Olaszországban és külföldön tevékeny kereskedőt azonosítottak – közölték a hatóságok.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Handout / Police cantonale Fribourg / AFP)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.