Fővárosi börtönbalhé – százezrek tűntek el, majd kerültek elő egy börtönőrtől

Bár az még nem teljesen biztos, hogy ő is lopta el. 

2022. január 15., 18:13

Szerző:

Elloptak 250 ezer forintnyi eurót karácsonykor a Nagy Ignác utcai börtönből, a pénzt az egyik rab helyezett letétbe – írja a Blikk. Minderre csak december 28-án derült fény. A történteket a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) megerősítette a lapnak.

A cikk szerint a raktáros fedezte fel, hogy az egyik fogvatartott által leadott pénz eltűnt. Az ügy miatt már aznap délutánra berendeltek és kikérdeztek két tucat bv-s dolgozót. Azt mondták nekik, ha a pénz nem kerül elő, akkor ugrik a fegyverpénz, azaz az egyösszegben folyósított hathavi fizetésük, amit januárban kapnának meg. Eután az egyik dolgozó bevitette a pénzt egy családtagjával, de az nem derült ki, hogy ő lopta-e el a pénzt.

A BvOP a lap kérdésére azt közölte: a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen feljelentést tett, ugyanakkor megjegyezték, hogy „fogvatartotti kár nem keletkezett”. A nyomozásról nyilatkozni illetékes Központi Nyomozó Főügyészség válaszában azt írta: gyanúsítottat még nem hallgattak ki.

A börtönben a fogvatartottaknál nem lehet készpénz, az tiltott. Amikor valaki bekerül, akkor a nála lévő pénzt letétbe helyezik vagy átteszik a számlájára, hogy abból fedezze a benti költségeit. A Blikknek Bagó Ottó ügyvéd azt mondta:

„ha az eltűnt pénz előkerült, a lopás akkor is megtörtént, annak beismerése pedig korlátlan enyhítő körülményként vehető tekintetbe”

(Kiemelt képünk ILLUSZTRÁCIÓ. A kubai Guantánamo-öbölben lévő amerikai haditengerészeti állomáson lévő elhagyatott "Camp X-Ray" fogolytábor kerítését mutatja, 2014. április 9-én. Fotó: AFP PHOTO/MLADEN ANTONOV)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.