06:50 - 09:00

Most: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Felfüggesztett börtönbüntetést kaphat a graffitis garázda

Műemléknek minősített épületet rongált meg. 

2021. szeptember 28., 12:16

Szerző:

A Debreceni Járási Ügyészség minősített rongálás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki a vád szerint Debrecen különböző épületeit és több vasúti kocsit is megrongált festékszóróval.

A vád szerint a vádlott 2020 tavaszán háromszor megjelent az egyik debreceni vasútállomás területén, ahol vasúti kocsikat rongált meg. A férfi különböző színű aeroszolos festékszóróval nagyméretű falfirkákat fújt a kocsikra, ezzel a vasúttársaságnak több mint 50.000 forint kárt okozott. A férfi ugyanígy további három alkalommal a sértett tulajdonában lévő betonkerítéseket is megrongálta. A vádlott 2018 telén az egyik debreceni vasútállomás épületének homlokzatára is graffitit fújt. A vasútállomás épülete helyi védelem alatt áll, így tette súlyosabban minősül. A vádlott a sértettnek összesen több mint 350.000 forint rongálási kárt okozott, amely részben megtérült. 2017 tavasza és 2019 ősze között a férfi összesen hat debreceni épületet is megrongált festékszóróval. Az épületekre és társasházakra fújt falfikákkal összesen közel 850.000,- forint kárt okozott a sértetteknek, amely részben megtérült. A vádlott a kihallgatás során beismerte bűneit. 

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottal szemben régészeti lelőhely megrongálásával folytatólagosan elkövetett kisebb kárt okozó rongálás bűntette és további hét rendbeli, kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában a járási ügyészség arra tett indítványt, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az ügyiratok tartalma alapján hozzon büntetővégzést, melyben a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, az eszközül használt festékszórókat kobozza el és a sértettek által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el.

(Kiemelt képünk: Mozdonyt rongált meg a férfi. Forrás: police.hu)