Az öröklési szerződés aláírása után begyógyszerezte az idős nőt

A 95 éves budapesti asszony hitt a vádlott segítő szándékában, cserébe ingatlant és gyümölcsös kertet hagyott volna a férfira.

2023. május 8., 11:33

Szerző:

A Pest Vármegyei Főügyészség még 2021 nyarán emelt vádat egy korábban álrendőrként, idős embereket fosztogató férfi ellen – írja közleményében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. A vádlottat emberölés bűntettével gyanúsítják.

A büntetett előéletű, 50 éves férfit a Budapest Környéki Törvényszék bűnösnek mondta ki elsőfokon. Az ítélet szerint nyereségvágyból követte el az emberölést, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére, amelyért 18 év fegyházra és 10 év közügyektől való eltiltásra ítélte a bíróság.

A vádlott 2019 tavaszán ismerkedett meg egy akkor 95 éves, budapesti asszonnyal, a bizalmába férkőzött és 2019. áprilisában a nő érdi lakóingatlanára és gyümölcsös kertjére öröklési szerződést kötött. Ezt követően naponta látogatta a sértettet, élelmet vitt neki, amelybe altatót és nyugtatót kevert. Az idős asszony addig jó szellemi és fizikai állapota ettől kezdve romlani kezdett.

2019. július 30. hajnalán az asszony elesett a lakásában, bordatörést szenvedett és légmell következtében megfulladt. Halálát a vádlott, magát unokájának kiadva jelentette be, majd intézkedett a sértett boncolás nélküli eltemettetéséről. Az elkövető családja másnap birtokba vette az ingatlant, de a várt örökség tulajdoni bejegyzését a földnyilvántartásba a kormányhivatal utóbb megtagadta.

A nyomozás során elrendelt exhumálást követően az orvosszakértő megállapította, hogy az idős asszony szervezetében halálakor nagy mennyiségű altató és nyugtató maradványai voltak, és az asszony halálát nem idős kora okozta. Ugyanakkor a vádlott és annak felesége nagy mennyiségben íratott fel és váltott ki ilyen gyógyszereket abban az időszakban.

Az ítélet ellen az eljáró ügyész a vádlott terhére életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabásáért, míg a vádlott és védője a tényállás téves megállapítása okán, bizonyítottság hiányában történő felmentésért fellebbezett. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához továbbított másodfokú indítványával az ügyész fellebbezését fenntartotta, egyben a védelmi fellebbezések elutasítását kezdeményezte.

A vádlott jelenleg – más ügy miatt – a börtönben várja a fellebbviteli eljárás befejezését.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.