Az egyiket kútba dobta, a másikat halálra verte – a kegyetlen gyilkosságokért életfogytot kaphat

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek egy férfit, aki különös kegyetlenséggel meggyilkolt két embert. Az egyiket megverte, megszurkálta majd becsomagolta és kútba dobta. A másikat halálra verte. 

2024. március 20., 20:57

Szerző:

Brutális gyilkosságban hozott ítéletet a a Miskolci Törvényszék. Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt egy férfit, aki 2020-ban megölte két alkalmi ismerősét. A Miskolci Törvényszék ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki különböző időpontokban két alkalmi ismerősét is megölte és ezért különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult ellene büntetőeljárás.

Kegyetlen gyilkosság:  az egyik holttestet ágyneműbe csomagolta és az udvaron lévő kútba dobta

Az ítélteti tényállás szerint vádlott és a sértett férfi egy elhagyatott ingatlan területén, de külön lakrészben éltek Miskolcon. 2020. szeptember 11-én együtt italoztak, majd másnap hajnalban a terhelt ismeretlen okból felköltötte a matracon alvó sértettet, bántalmazni kezdte őt, megütötte fejénél, majd kb. 50 alkalommal testszerte megszúrta a nála lévő késsel. A holttestet ágyneműbe csomagolta és az udvaron lévő kútba dobta – írja közleményében a Miskolci Törvényszék.

A terhelt férfi a fenti cselekményt megelőzően, 2020 augusztusában megismerkedett az ügy másik sértettjével, akivel együtt italozott. Ennek során a vádlott ismeretlen okból elhatározta, hogy a férfit megöli. A vádlott – azzal az ürüggyel, hogy nála tartózkodhat a sértett – felcsalta őt egy miskolci hétvégi házas övezetbe, ahol bemásztak az egyik ingatlan portájára. A vádlott egy kb. 1,5 méteres fakarót vett ekkor magához és többször, kb. 16-17 alkalommal, testszerte megütötte a sértettet, aki a bántalmazás következtében a helyszínen elhalálozott. A holttestet a férfi néhány órával később kivonszolta az ingatlan területéről és egy nem messze lévő fás-bokros, lejtős területen legurította.

A vádlott 2020 szeptemberében az ügy harmadik sértettjével együtt italozott, majd kihasználva azt, hogy a sértett elaludt, zakójának belső zsebéből kivette annak pénztárcáját és elvett 14.000 Ft készpénzt, egy személyi- és egy hatósági igazolványt.

A törvényszék a vádlottat különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés, kifosztás bűntette, valamint okirattal visszaélés vétsége miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre, mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A férfi legkorábban 40 év elteltével bocsátható feltételesen szabadságra.

A büntetés-kiszabás során súlyosító körülményként vette figyelembe a terhelt előéletében rejlő körülmények mellett azt, hogy az eljárás során más személyt hamisan vádolt a bűncselekmény elkövetésével, továbbá azt, hogy feltételes szabadulását követő rövid időn belül követte el jelen bűncselekményt.

Ilyenként értékelte az élet elleni bűncselekmény többszörös minősültségét, a többes halmazatot, a vádlott csavargó, munkakerülő életmódját, önhibából eredő ittas állapotát, kitartó szándékát és gátlástalan elkövetési módját, valamint annak tényét, hogy megbánást egyáltalán nem tanúsított. Súlyosító körülmény volt még, hogy az ügy országszerte közfelháborodást váltott ki, valamint a hasonló cselekmények emelkedő száma is ilyenként esett latba. Enyhítő körülményeket a bíróság kisebb nyomatékkal értékelt: ilyen volt az, hogy a terhelt részben beismerte ugyan a nyomozás során az elkövetést, azonban a tárgyalási szakban lényegében tagadta azt, váltakozó védekezést terjesztve elő.

Ugyancsak enyhítő körülmény volt az időmúlás és az, hogy a kifosztási cselekmény sértettjének a közokirat kiadásra került, a személyi igazolványt pedig maga a vádlott adta vissza részére.

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, összességében lényeges enyhítést és határozott tartamú szabadságvesztés kiszabását kérve a Debreceni Ítélőtáblától. Az ügyészség három munkanap gondolkodási időt fenntartott a nyilatkozattételre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.