Életfogytiglani börtöntönre ítélte a bíróság a 17 éves iskolai lövöldözőt

Még csak 15 éves volt Ethan Crumbley, amikor egy félautomata fegyverrel lövöldözni kezdett az iskolában, a bíróság a szülőket is felelősségre vonja.

2023. december 9., 14:26

Szerző:

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Michigan államban azt a tinédzsert, aki félautomata pisztollyal megölte több diáktársát – írta a BBC. A 17 éves Ethan Crumbley 2021 novemberében (akkor 15 éves volt) tüzet nyitott az oxfordi középiskolában, körülbelül 48 kilométerre Detroittól. A fiú tavaly bűnösnek vallotta magát terrorizmus és gyilkosság vádjában. A tinédzser négy diákot megölt és hetet megsebesített Michigan történetének legvéresebb iskolai lövöldözésében.

Bár a védelem feltételes szabadlábra helyezést kért, a bíró azt mondta, a maximális büntetést részben azért alkalmazza, hogy elrettentsen minden más, hasonló fegyveres támadást tervező fiatalt. „Ezt az ismertség miatt tette” – mondta Kwamé Rowe bíró, és igazi terrorcselekménynek nevezte a támadást.

A fiú szülei négyrendbeli, önkéntelen emberölés miatt várják a tárgyalást. Az ügyészek azzal érveltek, hogy a Crumbley szülők figyelmen kívül hagyták fiuk depresszióját és a fegyverek iránti rajongását, így ők is felelősek, 2024-ben állnak bíróság elé. A BBC azt írta, ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államokban a szülőket nem szándékos emberöléssel vádolják meg. Akár 15 év börtönnel is büntethetők gyermekük tömeges lövöldözésben játszott felelősségük miatt.

Mint kiderült, a gyilkos fegyvert a szülők vásárolták a fiúnak. A tinédzser ügyvédei korábban azzal érveltek a bíróságon, hogy a szülők elhanyagolták gyermeküket, aki mentális betegségben szenvedett.

A lap megjegyzi azt is, hogy az apa és az anya megpróbáltak elmenekülni, miután megvádolták őket emberöléssel.

Az ítélethirdetés előtt a diák a bírósághoz fordult, és azt mondta, egyedül ő a felelős a gyilkosságokért. Állítása szerint a szülei és az iskolai tisztviselők nem tudták, mire készül, "tehát nem ők a hibásak azért, amit tettem" – mondta a bíróságon az életfogytiglani börtönre ítélte fiatal.

(Kép forrása: JEFF KOWALSKY / AFP)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).