Másodszor is elmarasztalta a bíróság a volt mszp-s képviselőt

Kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és testi sértés vétségében ismét bűnösnek találta a bíróság Donáth Lászlót. Az ítélet nem jogerős, a lelkész fellebbezett az ítélet ellen.

2023. június 12., 14:08

Szerző:

A bíróság mai döntése szerint 1 millió forint pénzbüntetést kell fizetnie, ellenkező esetben fogházba kerül. Ezen felül további 172 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

A Blikk beszámolója szerint a hétfőn délelőtt folytatódott a per utolsó tárgyalási napjára már csak a bizonyítási eljárás befejezése, a perbeszédek és a vádlott utolsó szó jogán történő felszólalása maradt. Ezt követte az ítélethirdetés.

Donáth Lászlót a II. és III. Kerületi Bíróság 2021. októberében becsületsértés vétségében mondta ki bűnösnek és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A folytatólagosan elkövetett szeméremsértésben indult büntetőeljárást ugyanakkor megszüntették Donáthtal szemben. Ezt az ítéletet a Fővárosi Törvényszék tavaly ősszel hatályon kívül helyezte és a bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.

A vádirat szerint Donáth a vezetői pozíciójával és hatalmi helyzetével visszaélve a sértettet munkavégzés közben „több alkalommal akarata ellenére testszerte megérintette”, szexuális tartalmú ajánlatokat tett neki.

Bár a sértett minden alkalommal visszautasította a vádlott közeledését, a történtekről – a legutolsó esetet kivéve – nem tett említést az intézményvezetőnek, mert a vádlott vezető pozíciója miatt féltette az állását – vélekedett a vádhatóság. Az ügyész a hétfői perbeszédben hangsúlyozta, nem merült fel a sértett szavahihetőségének megkérdőjelezése.

A vád szerint a bizonyítási eljárás során sikerült megállapítani, hogy Donáth László egy munkahelyi konfliktus során „felindultságból, szemből, kis erővel megszorította a sértett nő nyakát”.

„Van egy munkavállalói hiba, amit felháborítja a vádlottat, ennek talaján dühösen tesz valamit. Mi az, amit tesz? Erre kicsit eltér a vádhatóság képviselőjétől az álláspontunk. Hiszen itt szükség van mérlegelésre, mi az, amit tesz. Mert a sértett mondja, amit mond, egyébként konzekvensen, a vádlott ezt tagadja, és azt mondja, dorgálás volt, dühkitörés volt, de a vállát fogta csupán meg. Ez igaz, Donáthné ugyanígy adja elő” – idézte a portál Donáth László ügyvédjét.

(Kiemelt kép: Donáth László. Fotó: Marjai János/MTI)