Bebizonyították a rendőrök a kísérletező kedvű büféfosztogatónak, hogy kemények

„Az egészséges mértékű kételkedés rendkívül épületes jellemvonás, az empirikus bizonyosságkeresés viszont néha fájdalmas” – állapította meg a BRFK szokatlan hangvételű Facebook-posztja. 

2023. április 4., 11:11

Szerző:

Szó szerint közöljük a BRFK Facebook-oldalán megjelent poszt szövegét: 

„Én mentem be. Hallottam, hogy a XVI. kerületi rendőrök állítólag k…a kemények. Be akartam bizonyítani, hogy nem.” Lefordítva: egy betöréssel kívánta cáfolni a peremkerületi kapitányság legendás szakmai rátermettségét, és bűnelkövetői körökben is ismeretes eredményorientált mivoltát.

Az egészséges mértékű kételkedés rendkívül épületes jellemvonás, az empirikus bizonyosságkeresés viszont néha fájdalmas.

Hogy R. Árpád Richárd tudományos kísérlete, és annak alapmotivációja napvilágra került, azt mutatja: a XVI. kerületi rendőrök tényleg k… roppant eltökéltek, ha bűnügy felderítéséről, gyanúsított kézrekerítéséről van szó. 

Március 17-én este egy mátyásföldi étteremben bukkant fel egy férfi. Zárás után. A tetőn keresztül. A fejére kapucnit húzó, arcát sállal – nagyjából – eltakaró férfi tétova kutakodást követően négyezer forintot vett magához a kasszából, majd egy ablakon keresztül távozott. Ottjártát biztonsági kamerák rögzítették, a felvételekkel a betörés károsultja felkereste a kerületi rendőröket. A zsaruk megnézték, memorizálták a műanyagtetőt kibontó kasszafosztogató kinézetét, volt is tippjük a textília mögé rejtekező behatoló kilétét illetően – a bűnügyi nyilvántartás számos kiváló fotóval, egészen hosszasan taglalta a számukra ismerősnek tűnő 33 éves kistarcsai lakos életútját. Keresték, körözték, kutatták, de semerre nem találták. Tíz és fél nap kellett hozzá, hogy az étterembetörés első számú gyanúsítottja szembejöjjön a hatósággal: március 28-án reggel, az utcán látták meg utasként egy autóban. A kocsi sofőrjének jelzéseket adtak, rövid fáziskéséssel érzékelve azokat ő lehúzódott, megállt, kezdetét vette az intézkedés – mily beszédes – az Őrvezető utcában. R. Árpád Richárd eleinte nem emlékezett saját nevére, később ez eszébejutott, további alapadataira; lakcímére, munkahelyére vonatkozó válaszai azonban ezután is a valóság és a szürreál tartomány horizontján helyezkedtek el – rövid úton kiderült, hogy zavaros feleletei mérsékelt igazsághányaddal bírnak. Előállították. Kihallgatásán már nagymértékben letisztult, realisztikus válaszokat adott, a betörést is beismerte. Ekkor mondta el, hogy próbára akarta tenni a kistarcsai szóbeszéd szerinti k. kemény kerületi rendőröket, másik megközelítése szerint viszont épp megéhező barátnőjének akart ennivalót vinni a bezárt étteremből, aztán a harapnivalóból valahogyan pénz lett, mondjuk a pénzből meg pár sarokkal arrébb tényleg gyros… A férfival, és a betörés idején figyelő szerepet ellátó fiatalkorú társával szemben lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, előbbi letartóztatását a bíróság 30 nap időtartamra elrendelte, társa szabadlábon védekezik.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.