600 milliót csalt el egy vallási egyesület

A vallási egyesület bevételeit adómentes adománynak minősítette és nem fizettek áfát. Összesen 600 milliót csaltak el. A könyvelőt eltiltották foglalkozásától, 11 ember ellen emeltek vádat. 

2023. december 11., 14:24

Szerző:

 A vallási egyesület 2012 és 2017 között a  vállalkozási-gazdasági tevékenysége során keletkezett bevételeit adómentes adománynak minősítették, könyvelésükben ekként szerepeltették, az adóköteles bevételeiket az illetékes adóhatóság elől ily módon eltitkolták és az áfa fizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget.

A szervezet pénzügyi-gazdasági vezetését végző három nő és egy férfi az adóelkerülésről tudtak is, és tisztában voltak a következményekkel – írja a Fővárosi Főügyészség közleményében. Céljuk az volt, hogy minél nagyobb bevételre tegyenek szert. A vezetőknek már a gazdasági események teljesítésekor sem állt szándékában, hogy valós tartalommal vallják be az adót, mivel belső irányelveiknek megfelelően a szervezeti egység lehető legnagyobb bevételének megszerzésére törekedtek. Emiatt többek között a tanfolyamok, illetve az azokhoz kapcsolódó, méregtelenítéssel, önelemzéssel, tanulás segítésével kapcsolatos könyvek és adathordozók értékesítésekből származó bevételeket már eleve azért kezelték adományként, hogy ne fizessenek utánuk adót.

A vádlottak az adóbevételt 4,5 millió forinttól kezdve egészen 495 millió forintig csökkentették az évek során, az összesen okozott vagyoni hátrány meghaladja a 600 millió forintot. A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt összesen 11 személlyel – 6 nővel és 5 férfival – szemben emelt vádat, és velük szemben végrehajtandó szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását, egyiküknek a könyvelői foglalkozástól történő eltiltását indítványozta a vádiratban. A főügyészség a szervezeti egységekkel szemben vagyonelkobzás alkalmazására is indítványt tett.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Alexas_Foto via Pixabay)