26 éve történt a srebrenicai népirtás

A srebrenicai mészárlás volt a boszniai háború egyik legvéresebb eseménye. 1995 júliusában a szerb hadsereg katonái mintegy 8700 bosnyákot – főleg férfiakat és fiúkat – végeztek ki. A népirtást a hágai Nemzetközi Törvényszék háborús bűncselekménynek nyilvánította.

2021. július 12., 17:05

Szerző:

A második világháború óta Európában ez volt a legvéresebb tömegmészárlás, amit elkövettek. A Hágai Nemzetközi Bíróság határozata értelmében a srebrenicai mészárlás népirtásnak minősül, amelyet kimondottan azzal a céllal hajtottak végre, hogy az adott területen élő minden bosnyák muszlimot elpusztítsanak. 

Bosznia-Hercegovina Srebrenica városát 1995. július 11-én Ratko Mladic szerb egységei megszállták. Az ENSZ holland békefenntartóihoz menekült bosnyák civileket a holland katonák átadták a szerbeknek.A nőknek és gyermekeknek engedélyt adtak, hogy bosnyák fennhatóságú területre menjenek, de legkevesebb 8372 bosnyák férfit erdős területekre, gyárakba és raktárakba hurcoltak, ahol kivégezték és tömegsírokba temették őket.  

26. évforduló

A megemlékezésen 19 újonnan azonosított áldozatot temettek el. 16 férfit, két tizenéves fiút és egy nőt tudtak DNS-elemzéssel azonosítani, akiknek maradványait egy tömegsírban találták meg.

„Az emberiség történelmének fekete foltja, a srebrenicai népirtás 26. évfordulóján az áldozatoknak Allah kegyelmét, családjaiknak és bosnyák testvéreinknek türelmet kívánok”

– írta Twitter-oldalán Mevlüt Çavuşoğlu török politikus

A boszniai szerb hatalom mai napig tagadja a népirtás tényét. Az, hogy az eddig elítélt boszniai vezetőkön kívül ki más támogatta a mészárlást, vagy tudott róla, máig nem derült ki. 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.