Ajánló lapunk július 29-i számából

Minden magyar popfesztivál ősapja Müller Péter Sziámi, a később hatalmasra nőtt Sziget Fesztivál ötletadója és első szervezője, aki később a Miskolci Operafesztivált is létrehozta. Sziámi idén, a COVID-válság idején a világhálón új ötlettel, afféle közösségépítő kirakós játékkal jelentkezett.

2020. július 28., 18:12

Szerző:

Ugorok kíméljenek!  

Az ősmagyarok reflexíját a Fidesz a keleti nyitás nyomán vette fel. Amikor Szőcs Géza államtitkárként Orbánnak a keleti származás kapargatását javasolta, a nyitás még nem volt műsoron. De ha már maga Orbán lát anyagi hasznot a dologban, nyilvánvaló volt, pénzért fel fogja kapni a csodaszarvas regéjét is.  

Így „dübörgünk” mi

A hamis „teljes foglalkoztatás” csapdájába estünk  

Lapozzon bele!

Tinédzserek a bűn szorításában  

Jogerősen is 15 év börtönbüntetésre ítélte a sólyi gyermekgyilkosság elkövetőjét a Győri Ítélőtábla. F. Ferenc 2018 májusában, akkor 16 évesen, a Veszprém megyei Sóly település határában brutálisan meggyilkolt egy 8 éves kislányt. Ez volt a maximális büntetés, amit kiszabhattak a tettéért, mivel nem töltötte be a 18. életévét.

Csapdába kerültek

A koronavírus-járvány miatt sok mongol nem térhet vissza hazájába   

„Ezt soha nem lehet elfelejteni”  

Himmler 1944 nyarán adott parancsot az auschwitzi cigánytábor likvidálására. 1944. augusztus 2-án mintegy kétezer még munkaképes cigányt más táborokba szállítottak, a többieket, csaknem három-négyezer embert gázkamrákba tereltek.   

Sümegi törmelékek  

Halomban áll a veszélyes hulladék a sümegi önkormányzat tulajdonában lévő természetvédelmi területen  

Elszakítva  

Az egyik történet 1944 telén a másik 1945 tavaszán kezdődik. Csaknem hetven évnyi kutatás után mindkettő napjainkban zárul, egyformán eredménytelenül. Annyit tudni, hogy az áldozatok egy-egy település határában lehetnek elföldelve. Az egyik tőlünk Keletre, Moldáviában, a másik nyugati irányban, a mai Ausztriában található. Az egyikük a náci, a másik a kommunista rendszer áldozata.   

Tajtékos napok  

Felbolydult Tata városa a tó partjára tervezett szálloda építése miatt. A párbeszéd azonban már megkezdődött, s az is elképzelhető, hogy az ügyben népszavazást tartanak.  

Befektetők leselkednek a lakásokra  

Jó ideje tartó harc dőlhet el, miután az Országgyűlés megszavazta, hogy az önkormányzatok határozzanak, hány éjszakára adhatják ki rövid távra bérleményeiket a lakástulajdonosok.  

Tisztázatlan Anglia és az EU viszonya  

Megfeneklettek a Brüsszel és London közötti tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kapcsolatrendszeréről.   

Az érzéketlen Donald  

Az amerikai elnök súlyos személyiségzavarainak egyik oka, hogy könyörtelenül szigorú apa, fiával évszámra nem törődő anya nevelte. A következmény: minden empátiát nélkülöző ember, aki nem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól, betegesen hiú, kudarcait hazugsággal palástoló nárcisztikus alkat.  

Botrányos filmbemutató  

Pár napja játsszák a hazai mozikban Hajdú Eszter: Siess haza, vár a mama című dokumentumfilmjét, amely Barta Tamásról, az LGT legendás gitárosáról szól, aki 1974-ben egy amerikai turnéról nem jött haza. Nyolc évvel később Los Angeles-i házában lőtt sebekkel holtan találták. 

Halál és megdicsőülés  

A bíró megítéli a tizenegyest, aztán várnak. Hogy a kamerák is azt látták-e, amit az ember. A játékosok téblábolnak, a bíró nyugtatja őket, a közönség – ha van - nem érti, mi folyik. 

A gyermekkor farvizén  

A Balázs Béla-díjas rendező, színész és kulturális nagykövet egyben költő is. Can Togay legújabb kötetében, az Átmeneti emberben a gyerekkorát is felidézi. 

Gyors relax  

A szekrényben ülve várt az ihletre. Kosztolányit viszont a zöld színű tinta hozta lázba. Vagyis a vers mindig valamilyen különleges lelkiállapotban születik meg, így nyújthat az olvasóknak is különleges élményt. 

A hatalmaskodó és a kisember  

Kállai Ferenc elképesztően gyilkos tekintettel tudott nézni. Úgy, mintha azon nyomban felnyársalna valakit a tekintetével. Mindehhez a másodperc törtrésze alatt fehérről vértolulásosan vörösre változtatta az arcát, és amikor méregbe gurult, ehhez még fel is fúvódott, mint a pulyka.   

A Pajtás hajó tragédiája  

A balatoni hajózás története legnagyobb katasztrófájának – amelyhez csak a Dunán tavaly elsüllyedt Hableány kishajó tragédiája mérhető – állít emléket Balatonfüreden, a Tagore sétány víz felőli oldalán, a kikötőtől nem messze egy alkotás, az oldalán hajóablakra emlékeztető bronztáblával.

  

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.