Köz­mun­káért vett sza­va­za­tok – Ajánló lapunk 2019. ok­tóber 24-i számá­ból

A közmunkások jórészt arra szavaznak, akit a mun­­kaadójuk, vagyis a polgármesterek szeretnének. Így megmarad a kis „segélyük”, amelyet egyre szigorodó feltételek mellett kereshetnek meg, de arra, hogy be- vagy visszakerüljenek a munkaerőpiacra, lényegében semmi esélyük.

2019. október 23., 18:00

Szerző:

A falvakat is meg kell hódítania a baloldalnak

Várhatóan a Fidesz tovább korlátozza majd a sajtó működését, és megpróbálja megakadályozni, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatok új, szabad orgánumokat hozzanak létre. Az ellenzék pedig átvilágítja az általa megnyert önkormányzatok működését, nyilvánosságra hozza a visszaéléseket, de ügyelnie kell, hogy a kistelepüléseken is megvesse a lábát – állítják a lapunk által megkérdezett elemzők. Az ellenzéki polgármestereknek érdekük a szoros politikai együttműködés: ha például Szombathely vezetésére ráront a Fidesz, akkor az ne csak a vasi megyeszékhely ügye legyen, hanem a többi kormányellenes városé is.

Lapozzon bele!

Inotai András: A magyar történelemben ritkán volt ennyire veszélyes pillanat

Lokális szinten Magyarországon is megkezdődött a társadalom halála, ahogy történt a kétezres évek elején Romániában és Bulgáriában. Az utóbbi államokban a tömeges kivándorlás után sok településen csupán a majdnem magatehetetlen, a földet fizikailag megművelni képtelen nyugdíjasok és a gyerekek maradtak – mondja a 168 Órának Inotai András professzor, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének főtanácsadója. Olyan zárványok keletkeztek, amelyek csak arra jók, hogy a népbutító kormányoknak négyévente két kiló lisztért szavazatot adjanak. Reményt csak a legutóbbi önkormányzati választás ad, ami halványan azt mutatja, kezdenek ébredezni az emberek.

A kicsivel jobb élet súlyos egészségi kockázatokkal is járhat

A 30 év alatti roma nőknél majdnem hétszer, a férfiaknál ötször több volt az elhízott 2015-ben, mint 2004-ben. Szomorú hozadéka ez annak az egyébként pozitív változásnak, hogy – többek között a közmunkaprogram révén – az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a romák foglalkoztatása. Egyebek mellett erre a következtetésre jutottak a Debreceni Egyetem kutatói, akik átfogó felmérést végeztek az északkelet-magyarországi roma lakosság egészségi állapotáról. Megállapították: veszélyt jelent, hogy a változásokat nem kísérte semmiféle olyan edukációs program, amely segítséget adhatna a romáknak az életmódváltozással járó egészségügyi kockázatok kivédésére. Márpedig a cigányság sikeres felzárkóztatása nélkül Magyarország nem fog tudni kilábalni az egészségi krízishelyzetből. Ráadásul a szegénység és a kirekesztés továbbra is jelentősen – negatívan – befolyásolja az életkilátásokat. A debreceni kutatást számos kritika érte, elsősorban a szociológusok részéről.

De ki az a Mengyi Roland?

Azokon a településeken, ahol most az ellenzék átveszi a hatalmat a kormánypártoktól, és az elszámoltatás során nem tár fel semmilyen korrupciós ügyet, az nem jól végzi a feladatát – mondja a 168 Órának Hadházy Ákos független parlamenti képviselő. Megkérdeztük az ellenzéki politikustól, szerinte milyen stratégia alapján dönthet a Polt Péter vezette ügyészség arról, hogy a bűncselekmény gyanújába keveredett kormánypárti politikusok közül kikkel szemben jár el érdemben, kiket ültet le a vádlottak padjára, és kiket hagy futni.

Lengyel és magyar érzékenységek

Újbóli megválasztása után a Jog és Igazságosság (PiS) tovább másolhatja az illiberális magyar módszereket, Adam Michnik, a lengyel rendszerváltás kiemelkedő alakja és a ma is legolvasottabb politikai napilap, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője mégis pozitívumként értékeli, hogy a demokratikus ellenzék összességében több szavazatot gyűjtött.

Ijesztő Orosz-Afrika

A Valdaj Klub néven ismert nemzetközi vitaklub nemrégiben tartott ülésén Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy október végén több mint negyven afrikai államfő részvételével Oroszország–Afrika-csúcsértekezletet tartanak Szocsiban. Ezen a találkozón – közölte – „átfogó napirendet szándékozunk javasolni partnereinknek, amely a gazdaságtól az energetikán, a közelekedésen és az oktatáson át az ökológiáig a legkülönfélébb területeket foglalja magában”.

Diadal és patkánylázadás

Kevés annyira megosztó, egyszerre „megáldott” és „leköpött” eseménye van a magyar történelemnek, mint az 1918. október 30–31-i polgári demokratikus forradalom, amely a széles körben elterjedt vélekedéssel szemben nem a világháborús vereség okozója volt, hanem éppen azért tört ki, mert az Osztrák–Magyar Monarchia Németországgal szövetségben elvesztette a világháborút.

 

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.