Ajánló lapunk december 9-i számából

Máté Gábor Kossuth-díjas színész, rendező, a Katona József Színház igazgatója reméli, hogy a fiatalok elsöprik azt a hallatlan ostobaságot, ahová sikerült belavírozni a magyar színházi szakmát. Nem érzi meghátrálásnak, hogy felmondott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

2020. december 8., 11:01

Szerző:

Mi történhetett a háttérben?

Az európai parlamenti mandátumáról és a Fidesz-tagságáról is lemondott Szájer József esete számos olyan kérdést is felvet, amelyre egyelőre nincsenek hivatalos válaszok. A megszólaló szakértők többsége is csak találgat, ki-ki a maga módján igyekszik magyarázatot adni az első három napon történtekre, az elhangzott bejelentések hátterére.

 

Magánbűnök és közerkölcsök – a Szájer-ügy

Délután egykor csapott át a hír az aluszékony netcsatornákon. Előbb az újonnan alakult vezérportál dobta fel, öt perc múlva a vetélytársak is szállították a friss információt: a két nappal korábban lemondott Szájer József uniós képviselő ellen a belga ügyészség eljárást indított drog tilalmazott birtoklása, az éjszakai kijárási korlátozás kötelmeinek megszegése miatt. Szájert a rendőrség tartóztatta fel, vállán a gyanút keltő hátizsákkal. A buli jellegéről, orgiasztikus hangulatáról a belgiumi sajtó leplezetlen nyíltsággal tudósított, majd felkapták az ügyet a világlapok New Yorktól Varsóig. Hogy a szenzáció (és a melegség) miért most lett botránykő COVID és a költségvetési vétó idején, azért fura, mert a képviselő, Fidesz-alapító, nyolc évig frakcióvezető, alkotmányozó, néppárti EP-képviselőcsoporti alelnök szexuális beállítottsága harminc éve ismert. Aki akarta, kimulatta magát, ezt szolgálták az online teret elborító mémek. A mentegető apológiák („az vesse az első követ”) összeesküvés-elméletei nevetségbe fúltak. Szájer olyan sorsszerű, vegytiszta egyértelműséggel bukott meg, ahogy politikus elbukhat. Mindez a történet felszíne. Szájer, a konzervatív kereszténydemokrata, a purista erkölcsvédő már akkor bukott ember volt, mielőtt az ablakon kimászott.

 

Arcvesztés és balítélet

Elképzelhető, hogy még az EU-csúcs tervezett pénteki zárónapján sem fogjuk tudni, ki rántotta félre a kormányt, elfogadták-e a következő hét évre szóló uniós költségvetést és a járvány miatti gazdasági visszaesést orvosolni hivatott helyreállítási intézkedéscsomagot, illetve mindezekhez kapcsolódik-e jogállamisági követelményrendszer. António Costa, az EU soros elnökségi teendőit január elsejétől ellátó Portugália miniszterelnöke a minap megjegyezte: szükség esetén ezúttal néhány nappal tovább is ott tud maradni Brüsszelben – vagyis inkább hosszabbítsák meg a csúcstalálkozót, csak ne megállapodás nélkül álljanak fel, mert akkor Lisszabonra marad az, amit Berlin sem tudott tető alá hozni.

 

A Puli a Holdra készül

Pacher Tiborral, a Puli Space alapítójával beszélgettünk hidrogénvadászatról, űrversenyről, holdbéli vadnyugatról és arról, mi keresni valója van Magyarországnak a fejünk fölött.

 

Lassú kezdet, gyors vég

Óriási volt az igény arra, hogy megkezdjék a pedagógusok és az iskolai dolgozók koronavírus-tesztelését. Ezt végül a főváros után kezdte meg a kormány, majd gyorsan be is fejezte. Az intézkedés megnyugvás helyett azonban további feszültséget generált a szférában a bizonytalanságot sugalló központi kommunikáció és a napi szintű ötletkormányzás miatt. Sokan kimaradtak a szűrésből, a fertőzötteket továbbra sem sikerül elkülöníteni az iskolákban, de legalább beígérték a teljes táppénzt.

 

Egy helyettes államtitkár bukásának krónikája

Rövid időn belül megszabadult Orbán Viktor az Agrárminisztérium helyettes államtitkárától, Nagy Jánostól, miután napvilágra került, hogy vissza nem térítendő támogatás elnyerésében segített egy mezőgazdasági vállalkozónak, cserébe pedig tulajdonrészt kapott a vállalkozásban. Nagy egyik cége Belváros-Lipótváros fideszes vezetésű önkormányzatával is szerződésben áll, a fiatal cég közel 150 milliós adózott eredményt könyvelhetett el az alapítása utáni második évben.

 

Megzsarolt önkormányzatok

Tavaly ősszel robbant ki a botrány amiatt, hogy Boldog István fideszes országgyűlési képviselő és munkatársa befolyásolhatták a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es választókerület településeit a pályázatokon elnyert munkálatok kivitelezésére felkért vállalkozások kiválasztásában. A nyomozás jelenleg is zajlik.

 

Béremelés és túlélés

Nagy viták várhatók a szociális partnerek között a napokban újabb fordulójához érkező tárgyalásokon, ahol a 2021. évi bérminimumot kellene megállapítani. A kormány és a munkaadók egyáltalán nem emelnének, a munkavállalók 10 százalékos növelést kérnek, de feltehetően már az infláció feletti mértékkel is kiegyeznének.

 

Beszürkülnek a polcok?

Az újrahasznosított műanyagok megreformálhatják a kozmetikai termékek megjelenését.

 

Egy kicsit a fodrászok is megmenthetik a világot

A tavaszi lezáráskor megtanultuk, hogy a karanténfrizura senkinek sem áll jól. Azt viszont talán még kevesen tudják, hogy a fenntartható technológiákkal a fodrászatok és a vendégek is jól járnak.

 

Szabadidős tevékenységeket szervez a szélsőjobb

Aktivizálódik a német szélsőjobb a járvány miatt elrendelt korlátozások ellen szerveződő tüntetéseken, a mérsékeltebbnek tűnő mozgalmak pedig erősítik a szélsőségesebb csoportokat. Idén már a negyedik szélsőjobboldali szervezetet tiltották be a hatóságok.

 

Jövőre érheti el a járvány a magyar könyvkiadást

Nem kizárt, hogy az elmúlt harminc év legsúlyosabb válságával néz szembe a magyarországi könyvágazat. A koronavírus-járvány okozta recesszió, amely a könyvkiadók többségénél árbevétel-kiesést okoz, csak a jéghegy csúcsa.

 

Írónak lenni állandó szorongás

Szaniszló Judit író a Beenged című könyve után családtörténetet írt: a Leli élete az élet elmesélhetetlenségén túl arról is szól, hogy a mi unokáink, dédunokáink ugyanolyan szent borzalommal fognak a jelenünkre tekinteni, mint ahogyan mi szemléljük a nagyszüleink fiatalságát.

 

Filmfüggő iparágak szenvednek a vírustól

A lezárások és az elhalasztott premierek világszerte betettek a filmiparnak. A visszaesés nemcsak a mozikat érintheti, hanem a filmekhez kapcsolódó promóciókat is. Utánajártunk, mennyire súlyos a helyzet Magyarországon.

 

 

Nincs jogosítványa, töri az angolt. Mégis fiatalon lett adjunktus a Corvinuson, de alapított már egy minipártot, volt kerületi polgármester, főpolgármester és most indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson. Tarlós szerint "hazudós, tétova, mama kedvence", Tóth Csaba pedig "taknyos úrifiúnak" nevezte. Megint mások Orbán Viktor ellentétét látják benne - portré Karácsony Gergelyről az új 168 Órában.

„Aligha” – válaszolta Kemenesi Gábor víruskutató arra a feltételezésre, amely szerint a koronavírust egy kínai laboratóriumban fejlesztették ki. A legfrissebb 168 Óra nyomtatott hetilap azt próbálta meg felfejteni a víruskutató segítségével, hogy honnan származhatott a koronavírus, és hogyan került át az emberre.

„Még hivatalba sem léptem, de már megmondták, hogyan fogok visszaélni”. Január elsején lett Magyarország új főbírája Varga Zsolt András. Polt Péter legfőbb ügyész volt helyettesét, korábbi alkotmánybírát, a Velencei Bizottság tagját, tárgyalótermi tapasztalat nélkül, két törvénymódosítás eredményeként választhatta meg a Kúria élére a kétharmados parlamenti többség. Az egyik szerint az Alkotmánybíróság tagjaként szerzett tapasztalat is bírói jogviszonynak számít, egy másik pedig lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat kérésükre a köztársasági elnök a szokásos pályáztatási eljárás nélkül a Kúria tagjának nevezze ki.